Sfinţirea bisericii din Socodor

Ziua de 22 august 2010 se va înscrie în istoria localităţii şi parohiei Socodor ca o zi a bucuriei şi a împlinirii. Biserica parohială a îmbrăcat haină de aleasă sărbătoare. Arhiepiscopul Aradului, Înaltpreasfinţitul Timotei, însoţit de Preasfinţitul Siluan, Episcopul  românilor ortodocşi din Ungaria, a dat curs poftirii preotului paroh Viorel Boţoc şi credincioşilor de aici, săvârşind binecuvântarea lucrărilor de pictură şi renovare a ei, urmate de Sfânta Liturghie arhierească. La eveniment a luat parte un număr foarte mare de credincioşi din Socodor şi din localităţile învecinate, precum şi oficialităţi locale şi judeţene.

Lucrările de reparaţii ale bisericii au demarat încă din anul 2005, începând cu turla şi acoperişul şi continuând cu refacerea picturii, schimbarea mobilierului, refacerea iconostasului şi a pardoselii, înlocuirea policandrelor, a geamurilor şi a uşilor şi automatizarea clopotelor. Anul acesta s-a refăcut exteriorul şi curtea bisericii. Efortul financiar s-a ridicat la aproape 800.000 lei, din care peste 600.000 lei au fost alocaţi de Consiliul local prin grija primarului Ioan Jura.

 

Toate aceste lucrări au fost încununate prin slujba de binecuvântare şi prin Sfânta Liturghie arhierească. De dimineaţă cei doi ierarhi au fost întâmpinaţi de tineri îmbrăcaţi în port naţional, de soborul preoţilor şi de mulţimea credincioşilor. Părintele Nicu Breda, protopopul Aradului, a rostit cuvântulde întâmpinare, căruia ambii ierarhii au răspuns cu vădită emoţie şi bucurie. În cadrul Sfintei Liturghii Înaltpreasfinţitul Timotei a rostit un bogat cuvânt de învăţătură, cu referire la pericopa evanghelică a acestei duminici şi a ssubliniat faptul că preoţii slujitori ai acestei parohii, împreună cu credincioşii lor, s-au dovedit a fi slujitori cu roade bune în ,,via Domnului”. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a menţionat şi faptul că această Duminică este închinată migranţilor români, arătând modul fericit prin care s-a rânduit ca tocmai în această duminică să fie prezent aici şi Preasfinţitul Siluan, episcop din diaspora românească.

Înainte de încheierea Sfintei Liturghii, preotul paroh Viorel Boţoc a fost hirotesit întru iconom stavrofor, iar preotul Constantin Stan întru iconom.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, P.S. Siluan a dat citire mesajului P.F. Părinte Patriarh Daniel la Duminica migranţilor români. Preotul paroh a adus mulţumiri Înaltpreasfinţitului Timotei pentru permanenta îndrumare şi pentru bucuria de a poposi în mijlocul credincioşilor din Socodor în această binecuvântată zi. Pentru contribuţia adusă la propăşirea spirituală a comunei, Înaltpreasfinţia sa a fost distins cu titlul de cetăţean de onoare al comunei.

Sărbătoarea a continuat apoi cu alte manifestări culturale dedicate ,,Zilelor Socodorului”.

Imagini de la eveniment: