Etapa eparhială a Concursului naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul” în Arhiepiscopia Aradului

În data de 10 septembrie 2013, în Aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, s-a desfăşurat etapa eparhială a Concursului naţional de Muzică Bisericească ,,Lăudaţi pe Domnul”, începând cu ora 9:00. Ediţia din acest an se adresează corurilor parohiale mixte, la secţiunea interpretare şi compozitorilor de muzică bisericească la secţiunea compoziţie muzicală.

În Arhiepiscopia Aradului, s-au înscris 10 coruri parohiale mixte, din cele 4 protopopiate. Jurizarea a fost făcută de către Conf. Univ. dr. Mircea Remus Buta, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad; Arhid. Prof. Paul Tiberiu Ardelean, de la Seminarul Teologic Liceal din Arad şi preot Pavel Teodor.

Locul I l-a obţinut Corul Bisericii Ortodoxe Române din Curtici, prot. Arad. Corul s-a întemeiat, cu binecuvântarea chiriarhului, în luna octombrie a anului 1990 şi funcţionează până în prezent, fără întrerupere. A fost format la iniţiativa preotului paroh Nădăban Ilie şi a fost dirijat de către maestrul Volosciuc Gheorghe, iar din septembrie 2012 este condus de către actualul dirijor Ştefan Adrian Bugyi. De-a lungul anilor, corul dă răspunsurile la Sfânta Liturghie din duminici şi sărbători. În anul 1999 corul a fost invitat la ,,Săptămâna de rugăciune” la Valence, în Franţa, iar în vara anului 2000 a participat la punerea pietrei de temelie a Bisericii Ortodoxe din Viena. La toate acestea se mai pot adăuga participarea la concursurile de la Cenadul Unguresc, Orăştie, Macea, Ghiroda etc.  La faza eparhială a Concursului de Muzică Bisericească, corul s-a prezentat cu următoarele piese: Troparul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (autor Iosif  Fiţ); Irmosul Paştilor (de Fiodor Makarov) şi piesa de chinonic ,,Ţie se cuvine cântare…” (de I. Vorobchievici).

Locul II a fost câştigat de Corul mixt ,,Bunavestire” al Parohiei Gurahonţ, prot. Sebiş, condus de doamna prof. Nicoleta Brinda, prin interpretarea pieselor: Troparul Sfintei Cruci, glas I, de I. Brie; Irmosul Rusaliilor,  glas IV, de I. Brie şi chinonicul: ,,Să-L preamărim pe Domnul”, de M. Buta.

Pe locul III s-a calificat Corul mixt al Parohiei Ortodoxe Apateu, prot. Ineu, dirijat de preotul paroh Constantin Ilica. Corul  a interpretat: Troparul Rusaliilor, de Timotei Popovici; Irmosul Paştilor, de Timotei Popovici, după Macarov şi chinonicul: ,,Lăsaţi pruncii să vină la Mine”, de Ioana Ghica Comăneşti.

Înaltpreasfinţitul părinte Arhiepiscop Timotei, la finalul concursului le-a vorbit participanţilor despre importanţa cântării corale bisericeşti, mai ales în Eparhia Aradului, care a cunoscut mereu o tradiţie de afirmare prestigioasă. După aceea a adresat felicitări pentru întreaga muncă depusă pentru înfrumuseţarea slujbelor bisericeşti şi spre îmbogăţirea repertorilor corale ca şi pentru îmbunătăţirea interpretării.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a mai făcut amintire despre cunoscuţi compozitori şi dirijori locali care dau un sporit imbold acestei munci pe tărâm muzical, religios şi naţional.

La final a avut loc premierea corurilor câştigătoare, iar celelalte coruri au primit Diplomă de participare.