SARBATOAREA TÂRNOSIRII BISERICII DIN PAROHIA BAIA

Duminica a 18-a după Rusalii s-a constituit într-o aleasă sărbătoare pentru credincioşii  parohiei Baia, din cuprinsul protopopiatului Lipova. Prin strădania preotului paroh Raul Adrian Moț şi cu sprijinul enoriaşilor şi a altor oameni inimoşi, biserica parohială cu hramul „Sf. M. Mc. Gheorghe” s-a înnoit, urmare unor ample lucrări de reparaţie capitală, exterioare şi interioare. Pe lângă lucrările de reparații s-a construit în curtea bisericii o clopotniță în care au fost mutate clopotele bisericii şi s-a înveşmântat iconostasul cu pictură nouă, de către pictorul Gurmai Ștefan.

În dimineaţa zilei un ales sobor de preoţi în frunte cu protopopul Lipovei, Crinel Onea, împreună cu un număr mare de credincioşi şi de copii îmbrăcați în frumoase costume populare specifice zonei, au întâmpinat pe Înaltpreasfinţitului Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, care după cuvântul de bun venit, a mulţumit pentru invitaţia făcută şi pentru primirea călduroasă. În continuare Înalt Preasfinţia Sa a oficiat slujba de târnosire a bisericii urmată de Sfânta Liturghie arhierească, răspunsurile liturgice fiind date de către Corul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, condus de conf. dr. Mircea Buta.

La momentul cuvenit Înaltpreasfinţitul Timotei în cuvântul de învăţătură cu titlul ,,Minune şi misiune”, plecând de la Pericopa pescuirii minunate (Lc. 5), a tâlcuit, în sensul că cei ce poartă numele Mântuitorului, potrivit simbolismului peştelui, sunt adunaţi din marea vieţii, prin învăţătura creştină, în corabia, simbol al Bisericii.

În acest cadru, târnosirea bisericilor este prilej de înnoire a lucrării misionare ortodoxe, a mai amintit Înaltpreasfinţia Sa.

Toţi credincioşii prezenţi au avut nespusa bucurie de a intra în Sfântul Altar, închinându-se şi sărutând Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce.

Chiriarhul a  hirotesit întru sachelar, pe preotul paroh, care în încheiere a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru grija părintească şi pentru faptul că a descins în parohia păstorită pentru a binecuvânta şi sfinţi lucrările săvârşite. Ziua de sărbătoare la biserica din Baia s-a încheiat cu o agapă creştinească la Căminul cultural din localitate precum și cu un frumos spectacol de muzică populară.