Binecuvântare şi bucurie pentru credincioşii din Parohia Micălaca Nouă –Arad

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a fost prezent sâmbătă, 30 noiembrie 2013, în mijlocul credincioşilor din Parohia Micălaca Nouă, Zona 300, Protopopiatul Arad. Înaltpreasfinţia Sa a fost aşteptat, încă de la orele dimineţii, de un numeros sobor de preoţi, în frunte cu protopopul locului, Pr. Flavius Petcuţ, care a adresat un cuvânt de întâmpinare. Cu acest prilej, chiriarhul a sfinţit lucrările ce s-au executat la ridicarea Bisericii cu hramul ,,Sf. Ap. Andrei”. După aceasta, ierarhul a oficiat în biserica parohială Sfânta Liturghie Arhierească, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul cuvântului de învățătură ÎPS Timotei, după ce a tâlcuit Pericopele zilei, a vorbit credincioşilor despre misiunea apostolilor și ucenicilor de a propovădui Cuvântul Lui Dumnezeu. Chiriarhul a făcut o legătură între apostolatul creştin prin Sf. Ap. Andrei, iar în vremea noastră prin Sf. Ier. Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei tot pe bază istorică, pentru propăşirea creştinismului şi a Ortodoxiei în patria noastră. Sf. Ier. Andrei Şaguna a avut legături strânse cu această parte de vest a ţării, fiind pomenit de-a lungul timpului, cu multă pietate de clericii şi credincioşii din aceste părţi. În continuarea cuvântului, ierarhul a făcut referire şi la celelalte evenimente semnificative care se vor desfăşura pe parcursul următoarelor zile, şi anume: sărbătorirea Zilei naţionale a României şi totodată 95 de ani de la Marea Unire; aducerea moaştelor Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, spre închinare şi cinstire în Eparhia Aradului, precum şi sfinţirea unui birou de pelerinaj ,,Basilica Travel”al Patriarhiei Române, în Arad.

La final, preotului paroh ic.stavr. Gheorghe Oprea, i s-a înmânat Diplomă de merit, după care a mulţumit chiriarhului şi celorlalţi slujitori pentru prezenţă. ,,Ziua de azi este rânduită de Dumnezeu pentru a încununa strădania tuturor din prima etapă a lucrării, urmând ca pe viitor să edificăm lumânărarul şi clopotniţa, să tencuim biserica în exterior, iar în interior să o îmbrăcăm cu haina picturii”, a mai adăugat părintele paroh.

Parohia ,,Sfântul Apostol Andrei” din Micălaca Nouă – Arad a luat ființă în anul 2003. În 2003, între 29 septembrie şi 29 noiembrie a fost construit un mic paraclis, care a fost sfinţit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, în 30 noiembrie 2003. Piatra de temelie pentru noua biserică, a fost pusă de ÎPS Părinte Timotei pe 29 noiembrie 2006, în urmă cu 7 ani. Prin râvna şi osteneala  părintelui paroh Gheorghe Oprea, ajutat de credincioşii şi autorităţile locale, s-a ajuns ca astăzi să se poată sluji în ea.