Duminica a doua din Postul Mare în Parohia Micalaca-Nouă

Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a Parohiei Micalaca Nouă din municipiul Arad, a îmbrăcat duminica a doua din Postul Mare haine de sărbătoare. Pictura lăcaşului de rugăciune, în urma lucrărilor de restaurare şi înfrumuseţare, a fost sfinţită prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir şi stropirea cu apă sfinţită de către Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de slujitori şi numeroşi credincioşi din parohie. În continuare, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohială.

În cuvântul de învăţătură  cu titlul ,,Lumina icoanei”, Înaltpreasfinţia Sa, făcând legătura citirilor din duminica trecută cu a celei de acum, a arătat într-o unitate importanţa lor pentru perioada de început a Postului Mare prin lămurirea ce o dă asupra adevăratei credinţe ca şi a jertfelniciei adevăratei trăiri a credincioşilor. Astfel, icoana dreptei credinţe, a ceea ce Dumnezeu a făcut pentru lume, luminează conlucrarea omului cu harul divin printr-o trăire corespunzătoare voii dumnezeieşti, mai ales prin Sfintele Taine, între care, potrivit anului omagial euharistic,  a Spovedaniei şi Împărtăşaniei.

Biruinţa iconodulilor de la sfârşitul mileniului întâi încununată cu cea a isihaştilor de la începutul celui de-al doilea, cum arată istoria bisericească  a celor două duminici, adică a cinstirii sfintelor icoane şi  iubitorilor de frumos duhovnicesc, reprezentate de Sfântul Grigorie Palama, prăznuit astăzi, dă mărturia cuvenită în acest sens, iar podoaba iconografică a bisericii parohiale restaurată şi sfinţită acum, e opera unui apreciat pictor local şi pusă sub patronajul Sfinţilor Îngeri, a amintit Chiriarhul.

Totodată, Înaltpreasfinţia Sa, a adus mulţumiri părintelui paroh ic.stavr. Nicolae Marcu, pentru toată activitatea desfăşurată peste 40 de ani în această parohie şi bune urări pentru noul hirotonit în treapta preoţiei, a preotului Marcel Marcu, fiul părintelui paroh, care este profesor titular de religie la Liceul Tehnologic ,,Iuliu Moldovan” din Arad şi va sluji îmbisericit în această parohie.