Sfânta Cuvioasă Parascheva sărbătorită la Schitul de maici din Bodrogu-Vechi

În ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, luni, 14 octombrie 2019, Întâistătătorul Eparhiei Aradului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica nouă a Schitului de maici ,,Cuvioasa Parascheva” din satul Bodrogu Vechi, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, cu prilejul unuia dintre hramuri.

Din sobor au făcut parte: Protos. Grigorie Timiș, starețul Mănăstirii Hodoș-Bodrog, Protos. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Protos. Nicolae Tang, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, Protos. Teoctist Bălana de la Mănăstirea Feredeu, Preot Vasile Chindriş de la Parohia Variaş, Preot Petru Ursulescu de la Parohia Arad-Micalaca Nouă, Preot pensionar Dorin Ștefan, Preot pensionar Ioan Gaga şi Arhid. Gherasim Tompa.

La sfânta slujbă au participat obștea de maici, condusă de maica stareță Teodora Opriș și mulțime de credincioși veniți din toată vecinătatea, pentru a sărbători cu multă evlavie pe ocrotitoarea acestui sfânt lăcaș de rugăciune.

Predica rostită de Înaltpreasfinţia Sa, pusă sub titlul ,,Lucrul cel nemuritor” (cf. Troparului sfintei şi citirilor scripturistice ale sărbătorii: 1 Cor. 9, Luca 7) a fost precedată de Duminica pildei semănătorului, care arată că sămânţa este cuvântul lui Dumnezeu a cărui urmare duce la asemănarea cu El, sărbătoarea Cuvioasei Maici Parascheva cinsteşte virtuţile prin care a strălucit, purtând grijă de suflet, spre a lăsa Bisericii icoana mântuirii omului creat după chipul lui Dumnezeu, tinzător spre asemănarea cu El. Ascultând chemarea din Evanghelie la urmarea Mântuitorului ea a plinit calea vieţii ca învăţătură pentru toţi creştinii, încredinţându-i de ajutorul ei la trebuinţe.

Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad.

Pelerinii prezenți au avut posibilitatea să se închine la unul din veşmintele care a acoperit moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, donaţie a Mitropoliei Moldovei din vremea când era păstorită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ca mitropolit, primit prin purtarea de grijă a Întâistătătorului Eparhiei noastre, a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei și așezat în această mănăstire la loc de cinste spre închinare.

La finalul slujbei,  Preacuviosul Părinte Nicolae Tang, în numele maicii starețe monahia Teodora Opriș, a viețuitoarelor acestei mănăstiri, a soborului slujitor și a numărului mare de pelerini, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei pentru bucuria de a sluji în acest schit cu prilejul hramului și pentru cuvântul de învățătură adresat celor prezenți.

Protos. Iustin Popovici