Slujbe de pomenire şi mulţumire în Catedrala Arhiepiscopală din Arad

Vineri, 7 februarie 2020, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, de către un sobor de preoţi şi diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii s-au rostit ectenii de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru toate darurile revăsate asupra Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, cu prilejul împlinirii a 44  de ani de la hirotonia sa întru arhiereu. Înaltpreasfinţia Sa a fost primul ierarh hirotonit în Catedrala Mitropolitană din Timişoara, la 8 februarie 1976.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinţia Sa, împreună cu soborul slujitor, a săvârşit o Slujbă de pomenire pentru Patriarhul Teoctist (1915-2007), la 105 ani de la naşterea sa şi pentru filantropul Emanuil Gojdu, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la trecerea sa la cele veşnice.

În cuvântul său, Chiriarhul arădean a vorbit despre personalitatea marelui filantrop Emanuil Gojdu şi despre moştenirea lăsată pentru ajutorarea tinerilor ortodocşi români născuţi în Transilvania şi Ungaria, pentru ca aceştia să urmeze studii universitare prin intermediul unor burse. Am săvârşit această slujbă de pomenire la împlinirea a 150 de ani de la trecerea la cele veşnice, ataşându-ne şi celorlalte eparhii din Ardeal care l-au pomenit cu recunoştinţă în aceste zile, dar şi într-un an în care Biserica noastră, prin hotărârea Sfântului Sinod, comemorează pe toţi filantropii ortodocşi români.

Tot în cadrul acestui cuvânt, Chiriarhul nostru, făcând referire la tematica Anului omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor, a accentuat importanţa educaţiei sau a pastoraţiei şi raportul ce trebuie să existe între părinţii trupeşti şi sufleteşti şi copiii sau fiii trupeşti sau sufleteşti. Amintind de ziua ipopsifierii şi a hirotoniei întru arhiereu, Înaltpreasfinţia Sa spunea că aceasta este rodul bunei educaţii primite în familie şi de la povăţuitorii săi spirituali şi a ierarhilor mai în vârstă, cărora le-a fost ucenic şi întotdeauna a ştiut să-i asculte şi să-i preţuiască.

Soborul de preoţi şi credincioşii prezenţi i-au urat Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, ani mulţi cu sănătate şi roade îmbelşugate în slujba Bisericii noastre dreptmăritoare.

Protos. Iustin Popovici