Slujire Arhierească în prima duminică din Triod în Parohia Covăsânț

În Duminica a 33-a după Rusalii, prima din Triod, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului a poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia Covăsânț, Protopopiatul Lipova.

Potrivit tradiției, Preasfinția sa a fost primit la în curtea bisericii parohiale de către Părintele Nelu Mercea, protopopul Lipovei, înconjurat de soborul de preoți, domnul Marius Oneț, primarul localității și numeroşi credincioşi, tineri și copii.

După acest moment, Preasfinția Sa, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh”, împreună cu soborul de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: Arhid. Mircea Proteasa, consilier economic, Pr. Mercea Nelu, protopopul Lipovei, Pr. Mircea Șirian, secretar la Protopopiatului Lipova, Protos. Emanuel Cucu de la Mănăstirea Feredeu, Pr. Paroh Marius Murgu, Pr. Valentin Săvușcă de la Parohia Miniș și Arhid. Gheorghe Lehaci.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul a vorbit credincioșilor prezenți despre perioada Triodului, o perioadă a anului bisericesc, ce cuprinde Postul Sfintelor Paști și cele patru duminici pregătitoare (Duminica Vameșului și a Fariseului, a Fiului Risipitor, a Înfricoșătoarei Judecăți, a Izgonirii lui Adam din Rai). Evanghelia rânduită pentru această primă duminică din Triod, a Vameșului și a Fariseului, ne prezintă o pildă în care doi oameni, unul fariseu (considerat cinstit și drept, care reprezenta elita societății) și altul vameș (considerat păcătos și nedrept, fără caracter) s-au dus la templu și s-au rugat. Din această pildă vedem că fariseul este un om drept, dar mândru, iar vameșul este un om păcătos, dar smerit. În viața noastră de creștini suntem îndemnați să alegem de la fiecare ceea ce este mai bun, și anume, trebuie să unim fapta bună cu smerenia, învățând de la fariseu fapta cea bună, iar de la vameș, rugăciunea smerită. Prin pilda pe care ne-o spune, Mântuitorul Hristos ne învață că nu orice rugăciune este primită de Dumnezeu, ci numai rugăciunea smerită, făcută întru umilință. Numai smerenia deschide ușile iertării păcatelor, iar cine se pocăiește în stare de rugăciune smerită își poate îndrepta viața.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul bisericii, condus de domnul Marius Oneț, primarul localității.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Marius Murgu i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Emilian pentru binecuvântarea oferită credincioșilor din Covăsânț la începutul acestei perioade binecuvântate din viața Bisericii, soborului de preoți și tuturor credincioșilor prezenți la sfânta slujbă.

Protos. Iustin Popovici