De Înălţarea Domnului, poporul român îşi cinsteşte eroii naţionali

Pomenirea eroilor naţionali în ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos a fost hotărâtă de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în 1920.

Hotărârile sinodale din 1999 şi 2001 au consfinţit decizia, Înălţarea Domnului fiind declarată sărbătoare naţional bisericească.

Doi ani mai târziu, sărbătoarea a fost proclamată Ziua Eroilor şi a devenit sărbătoare naţională a poporului român prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război.

Catedrala Națională din București este construită în memoria eroilor, primul dintre cele două hramuri ale sale fiind „Înălțarea Domnului”.

Catedrala este „un simbol spiritual naţional”, dedicat eroilor neamului, care „prin jertfa lor”,  după cum spunea Patriarhul României, „au dus la învierea neamului ca realizare a unităţii, a reîntregirii poporului român şi a formării statului naţional român”.

La sfințirea catedralei, în noiembrie 2018, Preafericirea Sa a așezat „cu evlavie şi recunoştinţă” în piciorul sfintei mese „numele tuturor eroilor români cunoscuţi care şi-au jertfit viaţa în Războiul de Independenţă din 1877-1878, în războaiele balcanice din 1913, în Primul Război Mondial din 1916-1919, în Al Doilea Război Mondial în 1944-1945, precum şi numele făuritorilor Marii Uniri din 1918”.

„Pe lângă eroii cunoscuţi există o mulţime de eroi necunoscuţi ai neamului românesc care au fost înmormântaţi în gropi comune, în locuri comune, dar care sunt cunoscuţi de Dumnezeu”, a spus Preafericirea Sa.

Cele 1684 pagini ale secţiunii cuprind numele, prenumele, funcţia şi războiul în care „s-au jertfit, de-a lungul istoriei noastre, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoșești, pentru libertatea şi demnitatea poporului român”.

Numele acestora poate fi consultat pe site-ul Trinitas TV într-o secţiune specială intitulată „Jertfa poartă numele lor”.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

https://basilica.ro/de-inaltarea-domnului-poporul-roman-isi-cinsteste-eroii-nationali/