Ambulanța pentru Monumente intervine la biserica de lemn din Ionești

Ambulanța pentru Monumente Arad va interveni pentru a pune în siguranță Biserica Ortodoxă „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din satul Ionești, comuna Hălmagiu.

Intervenția, care va avea loc în perioada 2-8 noiembrie, are ca scop înlocuirea zonelor degradate din învelitoarea absidei și în zona coamei. „Biserica este acoperită cu draniță (terminație bot de rață), bătută într-un singur strat. Montarea acesteia se va realiza pe postată, alternativ cu desfacerea învelitorii degradate. Cazarea și masa asigurată de părintele Roman Cosmin-Florin”, scriu cei de la Ambulanța pentru Monumente Arad pe pagina de Facebook a proiectului.
Intervenția va fi realizată cu sprijinul Primăriei Hălmagiu, a Parohiei Ortodoxe Ionești, Direcția Județeană pentru Cultură Arad, ISU Arad și a susținătorilor: Alteța sa Regală Prințul Charles prin The Prince’s Foundation și Asociația Monumentum.
„Cei care doresc să se implice pot susține inițiativa și cu donații în contul: Asociația Culturală Vernacular IBAN: RO33BTRLRONCRT0515937601, cod Swift: BTRLRO22, Banca Transilvania, Bulevardul Revoluției, NR. 76, Arad”, adaugă voluntarii.

Construită în 1730, biserica de lemn din Ionești are hramul „Sfântul Mucenic Gheorghe”. Pictura pe pânză aflată în interiorul lăcașului de cult a fost realizată în anul 1845. Biserica se află pe lista monumentelor istorice aprobată în 2015 de către Ministerul Culturii.

Vezi şi: https://www.aradon.ro/aradon-stirile-judetului-arad/ambulanta-pentru-monumente-intervine-la-biserica-de-lemn-din-ionesti-1302238/

https://www.glasulcetatii.ro/articol/2204/ambulanta-pentru-monumente-arad-va-incepe-lucrarile-de-restaurare-a-bisericii-de-lemn-din-ionesti