Mănăstiri

Mănăstirea Hodoş – Bodrog

Se afla în judetul Arad (judet situat la granita de vest a României), la vest de municipiul Arad, pe cursul inferior al Muresului, la o distanta de 12 km, pe drumul ce duce de la Arad la Felnac – Secusigiu – Periam (se merge spre Timisoara si înainte de benzinaria Petrom se coteste la dreapta).

Manastirea se invecineaza la est, la 1,5 km cu satul Bodrogu Nou, la sud cu satul Calugareni, iar la vest peste Mures cu satul Bodrogu Vechi.

Pâna în anul 1839, manastirea era situata pe malul drept al Muresului, apartinând de satul Bodrogu Vechi si de Orasul Pecica.

Deoarece manastirea era periclitata de cursul Muresului, care-si apropiase malul pâna lînga zidurile ei, prin interventiile staretului Grigore Chirilovici si cu ajutorul autoritatilor teritoriale din Arad, în anul 1839, Muresul a fost dirijat la nord-vest de manastire.

Adresa postala a Manastirii este: Comuna Zadareni, Sat Bodrogu Nou, cod 317126, judetul Arad, România. E-mail: mhb@manastireabodrog.ro mhb@manastireabodrog.ro Telefon / Fax: +40 257 270177

SITE: www.manastireabodrog.ro

33-img-ny-1

 

 

 

Mănăstirea Arad – Gai

Este o manastire de calugarite, 18 vietuitoare, reinfiintata in 1964 cu hramul “Sfantul Simeon Stalpnicul” (1 septembrie).

Se afla in cartierul de NV al Municipiului Arad, la 50 km N de Timisoara, la 153 km NV de Deva, la 115 km SV de Oradea, si la 47km E de Nadlac.

Biserica din zid a fost ctitorita de Episcopul de Arad Sinesie Jivanovici intre 1760 si 1762, arhitectura si decoratii este in stil baroc, nepictata, avand iconostas pictat de Stefan Tenetchi din Densus in 1767. Turn-clopotnita se afla pe latura vestica (V.Dragut, 1976). Biserica de lemn a fost adusa din Salistea de pe Mures (1988).

Muzeul eparhial are o valoroasa colectie de arta: icoane pe lemn din sec. XVII, icoane pe sticla de mesteri tarani ardeleni, carte rara, multe cu valoare de patrimoniu, manuscrise, obiecte de cult .

SITE: www.manastireagai.ro

image_747

dsc07746

 

 

 

Mănăstirea Feredeu

Reprezinta pentru credinciosii din zona Siriei, un adevarat punct de reper.

La fiecare sarbatoare, sfantul locas este luat cu asalt de sute de oameni, spre a se ruga si pentru a lua apa din izvorul facator de minuni. Cele doua biserici ale manastirii, Feredeul din Deal, cu hramul Sf. Gheorghe, si Feredeul din Vale, avandu-l ca purtator de grija pe Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, au devenit astazi locasuri in care binecredinciosii gasesc sprijin si indrumare duhovniceasca.

Sarbatoarea Sfantului Ilie Tesviteanul aduna la Feredeu numerosi credinciosi si credincioase, veniti sa petreaca in rugaciune si comuniune de simtaminte, cu ocazia praznuirii hramului manastirii. Aceasta se afla sub obladuirea Sf. Ilie Tesviteanul, care a avut ca influenta numele de botez al actualului staret Arh. Ilarion (Ilie) Taucean.

100_0103