Parohia Căpâlnaș

Parohia Ortodoxa Căpâlnaş

Hramul – Cuvioasa Parascheva (14  octombrie)
Protopopiatul Lipova
Preot paroh- Cozac Nelu
Data si locul nasterii- 23 noiembrie 1957, Hateg, Jud. Hunedoara Domiciliul- (flotant) Capalnas nr. 209, Com Birchis, jud. Arad
Studii- Institutul Teologic Universitar Sibiu-1982
Adresa de contact- 0745542053
email- nelu.cozac@yahoo.com

Numar de credinciosi- 502
Filia- nu există

Istoricul Bisericii

 

Actuala biserica a fost ridicata in anul 1826.

A fost ridicata de catre credinciosii satului Capalnas prin contributii benevole si mai ales in urma veniturilor celor 7 targuri ce le avea satul inca de pe timpul imparatesei Maria Tereza.

Biserica este ridicata din caramida arsa, pardoseala fiind facuta din placi asemanatoare cu gresia de astazi iar acoperisul este din tabla.

Pictura a fost executata si terminata in anul 1856 de marele pictor sarb Nicolae Alexici. Pictura este deosebita si rezista pana in timpurile noastre in stare foarte buna. Este executata in fresca dupa renasterea italiana.

In biserica a existat pana la venirea regimului comunist vestita Diploma Leopoldina data de insasi imparateasa Maria Tereza ca semn de multumire fata de generalul Petru Crainic, capalnasan de origine care facea parte din armata imperiala, aducand mari servicii imperiului. Prin aceasta diploma Capalnasul a fost ridicat la rang de OPIUD (oras imperial, avand dreptul de a tine cele 7 targuri). Diploma a disparut si este de negasit.

La pictura, satul si biserica au fost ajutati de vestita familie Mocioni al carui castel inca mai este in satul nostru, si tot atunci aceasta familie a inzestrat biserica cu actuala avere (pamant).

Bbiserica nu detine obiecte de patrimoniu care pot fi furate.

Sfanta biserica a fost vizitata, in cursul anilor, de toti marii ierarhi ce i-a avit Banatul, si mai ales toti marii Ietarhi ai Sfintei Episcopi a Aradului.

In anul 2007 cu ocazia refacerii turnului Sfintei Biserici am avut

deosebita placere de al avea in mijlocul nostru pe Inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Timotei al Aradului care ne-a facut o mare bucurie prin prezenta Sfintiei Sale, caruia nu suntem vrednici sa-i multumim pentru bucuria facuta.

Cu putinii credinciosi cu care am mai ramas, cautam, cu greu sa ingrijim aceasta Sfanta Biserica si sa ajutam, din putinul nostru si Sfanta Episcopie.

1 2 3 4 5 6