Parohia Vidra

Parohia Ortodoxa Vidra

Protopopiatul Sebis

 Hramul Sf. Cosma si Damian”

Preot Paroh Nicoară Bujor Ioan

Data naşterii: din 18.10.1974, locul nasterii Gurahont,

cu domiciliul in localitatea Varfurile,  str. Garii nr 81.

Absolvent al facultatii de Teologie Ortodoxa Arad.

Parohia Ortodoxa Vidra are un numar de 410 credinciosi (Vidra 245, Măgulicea 165).

Adresa de contact: tel  0745365682,

mail: personaj2007@yahoo.com.

Istoric

Cladirea Biserici din Vidra a fost construita in anul 1724, din lemn de stejar, lucrat maiestrit si acoperita cu sindrila.

In decursul vremi, pe la anul 1800 , biserica a fost supusa unei reparati, pastrandu-se vechiul stil si forma, iar dupa anul 1900 i s-au mai efectuat unele reparatii, prin inlocuirea unei parti din sindrila veche. In anul 1964 din initiativa credinciosilor parohiei si sub indrumarea preotului „Ioan Bosco”  s-a procedat la restaurarea radicala a bisericutei „Monument Istoric”, care ajunsese in situatia de a se darama  .

Restaurarea s-a incheat in toamna anului 1964 cand la data de 27 septembrie a fost sfintita de catre Teoctist „Botosaneanul- Episcop al Aradului. Aceasta restaurare s-a putut face datorita implicarii Directiei Monumentelor Istorice si a Departamentului Cultelor , care a incuviintat aceste lucrari. Stilul bizantin in care s-a construit initial Biserica se pastreaza si in prezent, restaurarea facandu-se prin inlocuirea barnelor  putrezite precum si a acoperisului si turnului. I s-a consolidat  fundatia , deasemenea.

Din pictura veche a biserici care a fost complet distrusa , nu se mai pastreaza nimic.

Din punct de vedere administrativ,  initial Biserica a apartinut comunei Varfurile, iar din punct de vedere Bisericesc a apartinut  Episcopiei Aradului, fostelor Protopopiate din Halmagiu si Gurahont , apoi Ineu si in prezent Sebis.

In prezent Biserica serveste tot in scopul savarsirii sfintelor sclujbe religioase.

??????????

?????????? ?????????? ??????????