Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, la iniţiativa părintelui paroh Petru Ursulescu, cu sprijinul Consiliului si Comitetului parohial si al oamenilor cu suflet din parohie, s-a desfăşurat în seara de 5 decembrie 2010 în ajunul praznicului Sfântului Ierarh Nicolae, prima ediţie a concertului de colinde “Colindăm Domnului Bun” în Biserica ortodoxa din Seleuş.
Au participat grupuri de colindători, copii și tineri, precum și coruri bisericeşti din Arhiepiscopia Aradului.
Programul a început la ora 17.00 cu slujba Vecerniei cu Litie a Sfântului Ierarh Nicolae, cu participarea Preacuviosului părinte stareţ Ilarion Tăucean, a Preacuviosului părinte Emanuel Cucu de la Mănăstirea Feredeu, a Preacucernicului părinte Marius Leucuţa de la parohia Sălăjeni si a preotului paroh Petru Ursulescu.
După terminarea slujbei Vecerniei, la ora 18.00 cei prezenţi au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfintitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, moment care a marcat deschiderea concertului de colinde. Timp de aproape două ore grupurile de colindători și formaţiile corale de toate vârstele au bucurat sufletul și au delectat auzul.
În deschidere a colindat grupul de copii din parohia Seleuş instruit de doamnele învăţătoare Dopşa Ancuţa şi Curta Diana împreună cu domnul profesor de religie Tudur Teodor, interpretând colindele: “Moş Crăciun” și “Astăzi S-a născut Hristos”. A urmat apoi grupul de tineri colindători din parohia Pâncota, conduşi de către doamna profesoară de religie Neagoe Adina, care a interpretat colindele: “Iată vin colindători”, “La Vifleem colo-n jos ” și “Viflaime, Viflaime”.
Grupul de colindători din Parohia Sălăjeni, condus de doamna preoteasă, profesoara Amalia Leucuța a încântat asistenţa prin colindele: “Domn, Domn să-nălţăm”, “Viflaime, Viflaime” şi “Dimineaţa lui Crăciun”.
A urmat grupul tinerilor colindători din Seleuş dirijat pe rând de trei tineri: Stepan Ramona, Juc Gheorghe și Bordea Bianca, care au cântat colindele: “Doamne a Tale cuvinte”, “Steaua sus răsare” și “La Vifleem colo-n jos”.
Concertul a continuat cu participarea corurilor bisericești și a grupurilor vocale din Arhiepiscopie. Corul “Ioan Vidu” al Parohiei Ortodoxe Seleuş, dirijat de domnul profesor de religie Tămaş Radu au interpretat colinde armonizate pe patru voci ca: “În seara de Moş Ajun” , “Nouă azi ne-a răsărit”, “Colo-n sus şi mai în sus” şi “Praznic luminos”.
Atmosfera de sărbătoare a fost întregită prin participarea grupului vocal “Podgorenii” din Şiria care promovează şi scoate la lumină creaţiile și culegerile de colinde ale compozitorului Emil Monţia care a locuit și a profesat avocatura în Şiria. Aceştia au interpretat colindele: “Colo-n raiul luminos”, “Pe cel deal”, “Slobozâ’ne gazdă-n casă”, “Sus la poarta raiului” şi “Colindiţa”.
O participare de excepţie a constituit-o prezenţa Corului Seminarului Teologic Liceal din Arad, dirijat de sufletul acestuia, părintele diacon Tiberiu Ardelean. Cei 33 de tineri seminarişti au încântat auditoriul cu 5 colinde deosebite: “Gazde mari”, “La nunta ce s-a-ntâmplat”, ”Sus în casa lui Crăciun”, “În seara de Moş Ajun” şi “Pluguşorul”.
În încheierea concertului am avut bucuria de a asculta grupul “Quartet” al preoţilor din Protopopiatul Sebiş şi Ineu, înfiinţat în anul 2002 cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, primul grup de acest gen din Arhiepiscopia Aradului, care este compus din patru preoţi: Protopop Ioja Beni (Sebiş), Preot Bătran Radu (Dezna), Preot Rus Mercea Cătălin (Prajeşti) si Preot Ursulescu Petru (Seleuş). ”Quartetul” a interpretat pe patru voci colindele: “La Betleem în noapte”, “La nunta ce s-a-ntâmplat”, “Mărire-ntru cele-nalte”, “Bună dimineaţa la Moş Ajun” si “Pluguşorul”. Armonia colindelor ortodoxe româneşti a umplut de bucurii duhovnicești sufletele celor aproape 400 de credincioși prezenți în aceasta seară de rugaciune şi colinde.
În continuarea programului, au fost expuse câteva dintre cele mai reprezentative icoane pe sticlă pictate de copiii și tinerii de la bisericile din Seleuş şi Pâncota, acesta fiind rezultatul programului “Hristos împărtăşit copiilor”, implementat în parohia noastră. În urmă cu două luni, la iniţiativa preotului paroh Petru Ursulescu și cu bunăvoinţa doamnei profesoare de religie Adina Neagoe, copiii și tinerii din cele două parohii în cadrul unui parteneriat au deprins tainele pictării icoanelor pe sticlă.
Ca o încununare a celor trăite în biserica din Seleuş a fost căldura cu care Înalt Preasfinţia sa Dr.Timotei Seviciu a răspuns invitaţiei de a fi în mijlocul nostru, precum și frumosul cuvânt de învăţătură trimis către inimile celor care au participat la această manifestare.
În final, toată suflarea a intonat la unison cea mai cunoscută colindă: “O, ce veste minunată” şi s-au oferit daruri de Moş Nicolae.
Nădăjduim că vor mai fi şi alte astfel de seri de bucurie pline, în care ieslea sufletelor noastre să primească oferind toată căldura şi dragostea dumnezeiesculului Prunc.