În cadrul proiectului european „Paşi spre mai bine”, la care elevii de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Arad participă în Germania, pentru a se documenta despre activitatea socială a Bisericii Evanghelice de aici, am avut deosebita bucurie ca, în data de 1 martie a.c., să fim invitaţi de către ÎPS Serafim Joantă, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord la sediul Mitropoliei dinNürnberg. Însoţiţi de pr. Ioan Forga, preotul ortodox român al comunităţii române din Leipzig, am fost primiţi la Catedrala Mitropolitană dinNürnberg de către ÎPS Serafim, care ne-a relatat despre munca depusă pentru a ajunge la situaţia deosebită în care se află astăzi Biserica de aici. Pornind, practic, de la nimic, acum Mitropolia are un sediu propriu, cu o frumoasă biserică şi multe alte camere pentru birouri, chilii şi o sală de servit masa.
ÎPS Serafim a scos în evidenţă ajutorul pe care l-a primit din partea Bisericii Evanghelice şi a statului german, însa numai după ce aceştia au văzut că a fost însuşită deviza: „Te ajut ca să te poţi ajuta singur”. Între multele lucruri care au contat pentru ca Mitropolia să aibă astăzi statutul pe care îl are în cadrul comunităţii din Nürnberg, a fost şi acela că Mitropolitul Serafim a avut și are o atitudine pozitivă şi vizibilă faţă de statul german şi faţă de întreaga societate.
Dar, cel mai mult a contat rugăciunea „cu timp și fără timp”, care a fost rostită aici cu inima smerită, dar plină de încredere în ajutorul lui Dumnezeu. Ni s-a vorbit în acest context despre rolul rugăciunii în viaţa noastră, accentuându-se asupra faptului că nu putem să avem echilibru în viaţă dacă nu ne găsim pacea inimii, pe care o primim prin rugăciune şi citiri din cărţile sfinte. „Cel mai mare ajutor pe care putem să îl dăm semenilor noştri este acela de a-i învăţa să se roage” – a spus Înaltpreasfinţia Sa.
Referitor la activitatea social-filantropică a Mitropoliei am aflat despre vizitele pe care le fac preoţii oamenilor bătrâni şi singuri, celor din penitenciar şi din spitale sau la cei despre care aud că sunt confruntaţi cu diferite probleme. Există chiar un proiect iniţiat în Mitropolie, care se numeşte: „Biserica se implică: să ne cunoaştem şi să ne ajutăm”, şi are ca şi scop declarat acela că trebuie să invăţăm să ne angajăm mai mult în slujirea aproapelui.
Pe de altă parte ,oridecâteori situaţia o cere se organizează colecte în biserică, iar banii se trimit (de obicei-în România) acolo unde e nevoie: pentru operaţii, pentru azile, case de copii sau ca burse pentru unii tineri.
Ne-am bucurat, apoi pentru că am participat impreună cu Înalpreasfinţia Sa la Vecernia ce s-a oficiat în acea după-masa.
Nu putem decât să mulţumim lui Dumnezeu pentru această întâlnire de suflet, care ne-a intărit duhovniceşte pentru tot timpul pe care îl mai aveam de petrecut departe de ţară.