În duminica a patra după Rusalii, în localitatea arădeană Covăsînţ, s-a desfăşurat a doua ediţie a Festivalului Românilor de Pretutindeni, manifestare care s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu.
Dimineaţa toţi invitaţii au participat la Liturghia Arhierească oficiată la biserica ortodoxă de către Înaltpreasfinţitul dr. Timotei Arhiepiscopul Aradului, PS Siluan Episcopul Românilor din Ungaria, Pr. Ioan Armaşi secretarul cancelariei sectorului comunităţii externe al Patriarhiei Române, precum şi preoţi din Serbia, Albania, Ungaria, alături de părintele Mihai Blaj, preotul paroh de la Covăsînţ.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Timotei a subliniat faptul că graniţele fizice dintre state nu mai sunt o barieră pentru cei care provin dintr-un singur popor şi că întodeuna credinţa şi tradiţiile populare i-au unit pe români, indiferent de zonele unde locuiesc.De la ora 16:30 grupurile de români, îmbrăcaţi în costume populare au plecat în alai din faţa bisericii Tabăra Ortodoxă de Păstrare şi Conservare a Tradiţiilor Româneşti din Parohia Covăsînţ.
De la ora 17, pe scenă au urcat formaţii folclorice ale românilor din: Timoc – Serbia, Timocul de Est – Bulgaria, Bălţi – Moldova, Cernăuţi – Ucraina, Gyula – Ungaria şi Korcea – Albania.
Mesajul din partea Preafericitului Patriarh Daniel a fost rostit de către preot Ioan Armaşi, consilier patriarhal, care a subliniat faptul că pentru câteva ore, Covăsînţul a devenit „Capitala Românilor de Pretutindeni”.
Părintele Boian Alexandrovici, vicar administrativ al Timocului din cadrul Episcopiei Daciei Ripensis a dorit să sublinieze importanţa unor astfel de manifestări, prin care românii atât din interiorul graniţelor ţării, cât şi cei din afară să se cunoască mai bine între ei, iar prin rugăciune comună să poată să treacă mai uşor peste vicisitudinile şi opreliştile la care sunt supuşi atât din punct de vedere cultural, dar mai ales spiritual.
Invitaţi speciali la acest spectacol au fost: Ansamblul Ciocârlia al Ministerului de Interne, solişti: pr. Marius Ciprian Pop, Steliana Sima, Cornelia şi Lupu Rednic, Ionuţ Sidău, precum şi Orchestra Rapsozii Zarandului din Arad condusă de taragotistul Petrică Paşca.
Scopul acestei manifestări îl constituie în primul rând cunoaşterea tradiţiilor şi a obiceiurilor româneşti, iar în al doilea rând întâlnirile dintre grupurile de români nativi din diferite regiuni locuite de românii din diaspora.
Toate aceste evenimente au fost înregistrate video pentru a le putea prezenta copiilor şi tinerilor familiilor româneşti din diaspora, care vor fi invitaţi la Tabăra de Păstrare şi Conservare a Tradiţiilor Romaneşti pentru a cunoaşte adevăratul folclor românesc, şi pentru a învăţa tradiţiile propriului lor popor care acum sunt în pericol de a se pierde în ţinuturile locuite de ei.
Vrem ca în acest fel să creăm o „capsulă a timpului” în care să se păstreze şi transmită în viitor datinile, cântecele, portul popular şi tradiţiile românilor ortodocşi din interiorul şi din afara ţării.