Pelerini pe drumul Crucii la Mănăstirea Feredeu

Ca în fiecare an pelerinajele tradiţionale pe meleagurile Mănăstirii Feredeu încep cu 23 aprilie de ziua Sf. Gheorghe, continuă în Vinerea din Săptămâna Luminată, apoi de Sf. Marie Mare (15 august) şi culminează cu pelerinajul deja împământenit – 14 septembrie, Ziua Crucii, cu popasuri la cele 14 cruci aşezate la o anumită distanţă, în ziua premergătoare praznicului, şi  care prin icoanele înălţate pe acestea exprimă calvarul Mântuitorului pe drumul spre Golgota, calvar care devine modelul crucii mântuitoare a fiecărui pelerin.

În ajunul sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci, la Izvorul Feredeu, în paraclisul Înalţării Sf. Cruci, s-a oficiat Slujba Vecerniei cu litie.

Programul slujbelor a continuat a doua zi dimineaţa când pelerinii au avut bucuria de a participa la Sf. Liturghie arhierească, avându-l în mijlocul lor pe  Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu alături de un sobor de preoţi. Răspunsurile liturgice au fost date de către corul bărbătesc de la Covăsânţ.

Cuvântul de învăţătură cu tema ,,Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci şi înălţarea duhovnicească a credincioşilor” a fost ţinut de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu.

După săvârşirea Sfintei Liturghi, pelerinii au avut ocazia să participe la Taina Sfântului Maslu nu înainte ca Înaltpreacuviosul Părinte Stareţ Ilarion să mulţumească Întâistătătorului Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, în numele vieţuitorilor mănăstirii şi al soborului preoţilor slujitori pentru prezenţa în mijlocul pelerinilor veniţi din toate colţurile ţării.