Ziua naţională a Romaniei sărbătorită la Arad, oraşul plămădirii Marii Uniri

Aradul a avut un rol determinant în realizarea visului de veacuri al românilor de pretutindeni, înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Acest fapt este evidenţiat an de an în oraşul de pe Mureş, de Ziua Naţională, prin manifestări omagiale de excepţie, cum au fost şi cele din aceste zile, la care au participat personalităţi ale vieţii publice locale şi naţionale, mii de arădeni.

Astfel, în seara de 29 noiembrie, ajunul praznicului Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul României şi, până în acest an, ziua de pomenire a marelui mitropolit Andrei Şaguna, în Piaţa Revoluţiei s-a desfăşurat parada militară şi defilarea Regimentului 30 Gardă, unitate militară de elită a Armatei Române, care prezintă onorul preşedinţilor de stat şi marilor personalităţi care vizitează România, sosită pentru prima dată la Arad.

În ziua de 1 Decembrie manifestările omagiale şi comemorative au debutat prin slujba de pomenire şi depunerea de coroane la monumentul lui Vasile Goldiş, urmată, în după-amiaza zilei de ceremonia militară  şi civilă la mormintele marilor corifei ai Unirii, Vasile Goldiş, Ştefan Cicio-Pop şi Ioan Suciu, din Cimitirul Pomenirea şi la Troiţa Martirilor din parcul Mihai Eminescu. În cadrul programului au fost cuprinse slujba de pomenire a corifeilor Unirii, la mormântul lui Vasile Goldiş şi slujba de Te-Deum, în faţa Troiţei Martirilor.

Slujbele religioase au fost săvârşite de către Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi din municipiul Arad.

În cuvântările rostite în cadrul acestor manifestări Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat importanţa actului de la 1 Decembrie 1918 şi pregătirea lui de către Consiliul Naţional Român, cu sediul la Arad. Patriotismul înfăptuitorilor reîntregirii ţării, puterea lor de sacrificiu în vremuri de cumpănă, aleasa omenie cu cei de alte etnii, credinţa lor în ajutorul divin, sunt coordonate care definesc caracterul poporului român, pe care trebuie să arătăm tuturor că la moştenim, ca pe o zestre scumpă şi noi, cei de astăzi. Mândria de a fi român trebuie cultivată în fiecare familie, în şcoală, în Biserică şi în societate; ea se sprijină pe exemplul şi eroismul tuturor celor ce s-au jertfit pentru binele şi propăşirea noastră, între care, la loc de cinste, înfăptuitorii Marii Uniri.