LITURGHIE ARHIEREASCĂ LA MĂNĂSTIREA ARAD GAI

În Duminica I-a după Rusalii, a Tuturor Sfinţilor, Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului a oficiat Sfânta Liturghie în biserica mare a mănăstirii Arad-Gai, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa unui mare număr de pelerini.

Prezenţa Chiriarhului în această duminică la sfânta mănăstire s-a motivat şi prin aceea că, din încredinţarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, într-una din săptămânile trecute, o delegaţie a Patriarhiei Române condusă de către Înalt Preasfinţia Sa având în componenţă şi maici de la mănăstirea Sfântul Simeon Stâlpnicul – Gai a vizitat Cehia, având ca scop oficierea slujbei de pomenire a eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie în cel de al Doilea Război Mondial în Cehia şi Slovacia. Sfânta Liturghie şi slujba de pomenire a eroilor s-a oficiat în oraşul Most, acolo unde Departamentul Românilor de Pretutindeni, Ministerul Apărării Naţionale şi Patriarhia Română au ridicat o biserică în stil tradiţional maramureşan. În faţa bisericii s-a ridicat o frumoasă troiţă la baza căreia s-a amenajat un spaţiu unde sunt depuse urne cu pământ din toate ţinuturile Cehiei şi Slovaciei unde au murit ostaşii români. Această biserică, un adevărat monument al neuitării, s-a dat spre îngrijire, dar şi spre slujire, Arhiepiscopiei Aradului, maicile de la Arad-Gai asigurând  permanenţă în mănăstirea pe care Patriarhia Română o va ridica în jurul bisericii, la Most.

În cuvăntul de învăţătură rostit, având tema „Sfinţii-mărturisitori ai lui Hristos” Înalt Preasfinţitul Timotei a arătat că după Rusalii, ziua Bisericii, Duminica cea dintâi este închinată tuturor celor ce o alcătuiesc, adică membrilor trupului tainic al Mântuitorului, singurul ei cap.  Aceştia sunt toţi cei cunoscuţi şi necunoscuţi pe care îi pomenim cu numele sau de obşte în calendarul nostru şi, după cum le cunoaştem frumuseţea vieţii sau darurile cu care Dumnezeu i-a înzestrat spre binecuvântarea noastră. „Făcând parte din Biserica cerească ei mijlocesc pentru cei ce alcătuiesc Biserica de pe pământ, ajutându-ne să dobândim, după modelul lor, asemănarea cu Dumnezeu, după chipul Căruia omul a fost creat; ei reprezintă lucrarea prin care cu adevărat se cinsteşte chipul lui Dumnezeu, ducând războiul  nevăzut cu puterea răului, făcându-se biruitori şi îmbiindu-ne la comuniunea cu binele desăvârşit. Cinstirea lor lor sfârşeşte în a-I imita, fapt prin care urmăm pe Hristos Domnul Însuşi, devenind ucenici şi totodată mărturisitori ai Lui, potrivit şi citirilor sfinte ale zilei (Evrei 11-12; Matei 10 şi 19)”, a arătat Înalt Preasfinţia Sa.

Fiind în luna Zilei Copilului dar şi a finalizării anului şcolar, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Timotei, la ieşirea din biserică, a binecuvântat pe fiecare copil din cei prezenţi la sfânta mănăstire.