PELERINAJ LA MĂNĂSTIREA FEREDEU

În fiecare an, la 14 septembrie, de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, sute de pelerini, mai ales din Podgoria Aradului, dar şi din alte locuri, îşi îndreaptă paşii spre vechea mănăstire a Feredeului, protopopiatul Lipova, din cadrul Arhiepiscopiei Aradului, spre a căuta, în acest de Dumnezeu binecuvântat loc, mângâiere şi hrană duhovnicească.

Şi în acest an, programul slujbelor religioase  a început în ajunul sărbătorii, atât la biserica mare, din vale, cât şi la biserica şi la paraclisul din deal- acesta purtând hramul Înălţării Sfintei Cruci- prin săvârşirea slujbei Vecerniei cu Litie urmată de procesiunea Drumului Crucii, pe drumul care poartă spre mănăstire, cu popasuri la cele 14 cruci aşezate şi care, prin icoanele înălţate, exprimă calvarul Mântuitorului pe drumul spre Golgota, calvar care devine modelul crucii mântuitoare a fiecărui pelerin. Programul slujbelor a continuat a doua zi dimineaţa când pelerinii au avut bucuria de a participa la Sf. Liturghie arhierească, în paraclisul din deal, cu hramul Înălţarea Sfintei Cruci, avându-l în mijlocul lor pe  Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în fruntea unui ales sobor preoţesc şi de slujba Sfântului Maslu.În cuvântul de învăţătură, cu tema ,,Crucea, purtătoare de viaţă şi tămăduitoare a neputinţelor” (cf. I. Cor. 1, 18), Chiriarhul s-a referit la istoria şi bogăţia semnificaţiilor praznicului, reţinând legătura dintre acestea cu cele privind anul consacrat în Biserica noastră îngrijirii bolnavilor şi Sfântului Maslu, în concret, pe cea a Crucii, pe care fiecare creştin, în dorinţa urmării lui Hristos, Domnul, o poartă în viaţa  pământească, spre dobândirea celei cereşti; o virtute aparte dovedind în acest sens, cei ce  sunt aproape celor în suferinţă.,,Într-una dintre rugăciunile Sfântului Maslu se spune că Domnul a dat în untdelemnul sfinţit, chipul crucii, iar imnul principal al Tainei începe cu stihul: ,, Doamne, armă asupra diavolului, Crucea ta o ai dat nouă,..” Locul unde se săvârşeşte slujba acestei măreţe zile încă arată că venirea credincioşilor în pelerinaj se leagă şi de izvorul tămăduitor al Feredeului, iar cântările bisericeşti închinate Sfintei Cruci, o arată ca pe aceea ce vindecă rana care a vătămat pe primii oameni în rai, la pomul cunoştinţei binelui şi al răului, o prefigurare a Sfintei Cruci, în acest context, dându-o şi Evanghelia Înainte prăznuirii (Ioan 3), prin şarpele de aramă la care, privind cei muşcaţi de şerpi, se vindecau”, a arătat Înalt Preasfinţia Sa.

La timpul cuvenit a fost hirotonit întru preot diaconul Ciprian Cucu, pe seama  bisericii Penitenciarului de Maximă Siguranţă Arad. La final Arhimandritul Ilarion Tăucean, stareţul mănăstirii, în numele vieţuitorilor mănăstirii, al soborului preoţilor slujitori şi al pelerinilor, a ţinut să mulţumească ÎPS Timotei, pentru prezenţă şi părintească purtare de grijă.