Biserica Ortodoxă cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” a Parohiei Apateu din Protopopiatul Ineu a îmbrăcat, în Duminica a XXVIII-a după Rusalii, haine de aleasă sărbătoare cu ocazia împlinirii a 102 ani de la târnosirea bisericii. Cu această ocazie, la invitaţia preotului paroh Constantin Ilica şi a Consiliului parohial, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în mijlocul credincioşilor, unde a oficiat, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie arhierească.
Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat în faţa bisericii de către preotul paroh, de oficialităţile locale, de numeroşi credincioşi, de copiii şi tinerii comunei, care i-au oferit flori.
În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a evidenţiat imporanţa Duminicii în care se citeşte Pilda celor chemaţi la cină şi a accentuat rolul nostru de a răspunde chemării Bisericii şi a participa la Sfânta Liturghie, unde ne putem întâlni în mod real cu Hristos, Domnul şi Mântuitorul sufletelor noastre.
În încheierea Sfintei Liturghii, părintele paroh Constantin Ilica a adus mulţumiri ÎPS Timotei pentru grija părintească pe care o poartă faţă de credincioşii din Parohia Apateu, precum şi preoţilor slujitori, oficialităţilor prezente şi tuturor credincioşilor care au luat parte la Sfânta Liturghie.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul mixt al parohiei, unul dintre coruri de renume din Arhiepiscopia Aradului. La sfârşit, corul dirijat de părintele paroh, a oferit Înaltpreasfinţiei Sale şi credincioşilor prezenţi un buchet de colinde cu ocazia apropierii Praznicului Nașterii Mântuitorului Hristos.
Biserica a fost construită în perioada iulie 1909 – noiembrie 1910, în stilul tradițional al bisericilor din regiunea Aradului, fără cupolă. În exterior are forma de navă cu abside laterale (stranele). Partea superioră a turnului (turla) este acoperită cu tablă și este o adevărată bijuterie în stilul barocului vienez, bine proporționat, bogat ornamentat, cu motive geometrice. Biserica a fost pictată între anii 1977-1978 de către pictorul Ioan Căzilă în tehnica fresco, stil neobizantin. Biserica a fost renovată în anul 2010 când s-a și pavat împrejurul bisericii. În 2011 a fost pardosit interiorul cu marmură, iar în 2012 s-a refăcut acoperișul, fiind acoperită cu tablă.