„Cerul şi pământul astăzi s-au unit, născându-Se Hristos. Astăzi Dumnezeu pe pământ a venit şi omul la ceruri s-a suit. Astăzi este văzut cu trup pentru om Cel din fire nevăzut”. Cu aceste cuvinte auzite la Vecernia din ajunul Nașterii Mântuitorului Hristos au plecat din biserica parohiei Baia colindătorii, pentru a vesti mai departe, la tot omul, vestea cea mare a nașterii Mântuitorului în staulul din Betleem.
Odată cu sărbătoarea Crăciunului se afirmă şi vremea tradițiilor și a colindelor pe ulițele mai mari sau mai mici ale satelor și orașelor. Una dintre aceste colinde chiar glăsuieşte aşa: “Am ajuns ziua cea sfântă, / Când colindele se cântă”. Bucuria pe care o simțim în aceste zile de praznic se naște din mesajul transmis de colindele noastre românești, că „astăzi S-a născut Cel făr` de-nceput”, Domnul nostru Iisus Hristos. Şi această bucurie este şi mai mare atunci când vechile tradiţii specifice neamului românesc nu sunt uitate ci sunt aduse în actualitatea prezentului. Astfel în parohia Baia, din protopopiatul Lipova, s-a încercat o aducere aminte şi, sperăm noi, o revigorare a vechilor tradiţii a mersului cu dubele și a colindatului de către tinerii care şi-au reluat mersul lor specific acestor locuri mioritice.
Dacă anul trecut s-au adunat copii de diferite vârste din satele Baia şi Slatina de Mureş, aparţinătoare parohiei Baia, şi împreună au pornit pe drumul colindelor şi al vestitorilor stelei de la răsărit pentru a aduce bucurie şi lumină în casele celor care cu mare drag i-au primit, anul acesta tinerii s-au hotărât să aducă în prim plan tradițiile și obiceiurile specifice fiecărui sat.
Astfel în satul Baia, după o pauză de 13 ani s-a reluat mersul Dubașilor din Baia care au colindat mai întâi la primăria Varădia de Mureş aducând vestea cea bună domnului primar Miclea Mircea precum şi tuturor angajaţilor şi oamenilor prezenţi. Mai apoi colindătorii au poposit la casa parohială unde au încântat cu colindele tradiționale specifice zonei.
Mai apoi a fost rândul tinerilor din Slatina de Mureș să colinde pe preotul paroh Raul Moț la casa parohială din localitate, însoțindu-l pe Moș Crăciun, transmițând prin versurile colindei: „Scoală gazdă bună scoală nu mai sta / Că venim acuma a vă colinda”. Şi bucuria colinzilor a mers şi mai departe, tinerii continuând să ducă vestea cea bună a Naşterii Domnului la toate casele din Slatina de Mureş unde au fost primiţi de gazde cu braţele deschise.
Și așa cum este obiceiul în ziua cea mare a praznicului Naşterii Domnului colindătorii au fost prezenţi, în biserica unde, după Sfânta Liturghie, au încântat prin vocile lor tinere pe credincioşii prezenţi în număr foarte mare în biserică. Şi dacă tot au cântat „Noi colinda o gătăm / Şi colacul aşteptăm / Un colac ori un covrig / Gazdă, dă-mi că mor de frig”, gazdele s-au văzut nevoite să răspundă afimativ cererii lor şi astfel l-au invitat pe Moş Crăciun pentru a împărţii cadouri tuturor copiilor prezenţi.
Şi la finalul acestui drum lung pe care tinerii colindători l-au parcurs ar trebui să ne gândim şi să ne întrebăm cine a fost cel mai bucuros de colină: gazdele care au primit colindătorii cu sufletele deschise şi cu lacrimi în ochi, aducându-şi aminte de tinereţile lor când erau ei cei care colindau sau colindători care s-au bucurat nespus de cadourile primite și de prezența lui Moș Crăciun.