Luna octombrie a anului 2014 a însemnat pentru elevii Seminarului Teologic Ortodox din Arad o perioadă plină de activităţi extracurriculare, acoperind o paletă largă, diversificată.
Din punct de vedere duhovnicesc, luna octombrie este marcată de trei sărbători ale unor sfinţi prăznuiţi îndeosebi de către români: Sf. Cuv. Parascheva de la Iaşi (14 octombrie), Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir (26 octombrie), respectiv Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (27 octombrie). Elevii seminarişti au participat în aceste zile la Sfânta Liturghie şi la celelalte slujbe prilejuite de praznice.
Dar luna octombrie a fost pentru elevii Seminarului din Arad şi una plină de activităţi extracurriculare culturale, educaţionale, patriotice, istorice.
Astfel, în săptămâna 3-10 octombrie, „Săptămâna Educaţiei”, elevii Seminarului arădean au vizitat, însoţiţi de părintele prof. Codin Şimonca-Opriţa, de doamna prof. Irina-Elena Ancuţa şi de dl. prof. Lucian Baba vechea Preparandie a Aradului, şcoală de veche tradiţie pedagogică şi teologică a acestei părţi a ţării noastre. În această clădire a fost prima şcoală pedagogică românească, din întreg arealul românesc. Se numără şi între primele din Europa, având în vedere că prima şcoală normală a fost înfiinţată în 1810 la Strasbourg. Importanţa sa a fost majoră, datorită lipsei unei şcoli în limba română în întreaga Transilvanie, românii fiind supuşi unui proces de maghiarizare şi sârbizare. Istoria Şcolii Pedagogice de la Arad dovedeşte că ea nu a fost o şcoală regională sau locală, ci a fost de la început o şcoală naţională prin excelenţă. În jurul acestei instituţii de învăţământ s-au grupat intelectualii români ai vremii, pentru că profesorii au fost autentici promotori ai spiritului românesc. Proiectul „Rolul Preparandiei arădene în istoria oraşului nostru” a fost continuat de altele două: „Valori clasice cu Nichifor Crainic”, la Biblioteca Judeţeană „A. D. Xenpopol” Arad, sub îndrumarea d-nei prof. Irina-Elena Ancuţa, respectiv „Rolul educaţiei în formarea personalităţii”, la Seminarul Teologic din Arad, sub coordonarea d-nei prof. Ecaterina Rădulescu.
În zilele de 14, respectiv 17 octombrie, însoţiţi de pr. prof. Codin Şimonca-Opriţa şi de d-na prof. dr. Florica Faur, elevii seminarişti din diferite clase au efectuat câte o vizită la Biblioteca Judeţeană, pentru vizionarea expoziţiei „Anna Frank. O istorie pentru prezent” şi a filmului „The Short Life of Anne Frank”. Annelies Marie „Anne” Frank (n. 12 iunie 1929, Frankfurt am Main, d. martie 1945, Bergen-Belsen, Germania) a fost o fată evreică germană, care şi-a pierdut cetăţenia germană în exilul olandez şi care a căzut victimă genocidului nazist din cel de-al Doilea Război Mondial. Este cunoscută datorită jurnalului pe care l-a ţinut în ascunzătoarea din Amsterdam, înainte de a fi arestată. Jurnalul, publicat după război de către tatăl ei, care supravieţuise calvarului, este considerat un document istoric al holocaustului, autoarea devenind o figură-simbol a victimelor naziştilor.
Vineri, 24 octombrie 2014, două clase ale Seminarului au participat la evenimentul „Ziua Porţilor Deschise în Cetatea Aradului”, sub îndrumarea pr. prof. Codin Şimonca-Opriţa şi a d-lui prof. Horia Ilieş. Cetatea Aradului a fost construită pe malul stâng al Mureşului, fiind ridicată la cererea împărătesei Maria Tereza. Proiectată în stil Vauban-Tenaille, are formă de stea cu şase colţuri. Era prevăzută cu trei rânduri de cazemate subterane şi mai multe rânduri de şanţuri, care puteau fi inundate. Poarta principală şi clădirile din interior au fost construite în stil baroc.
Până în 1918 cetatea a fost una din cele mai mari închisori militare ale Imperiului austro-ungar. În cazematele cetăţii, folosite pe post de închisori, au fost închişi Horea, Cloşca şi Crişan şi prizonierii din armata franceză, între anii 1790 – 1815. În timpul revoluţiei din 1848 – 1849, cetatea a jucat un rol crucial. Sub asediul armatei republicane maghiare, garnizoana a bombardat oraşul zi de zi timp de nouă luni. În vara lui 1849, armata revoluţionară maghiară a reuşit să ocupe cetatea timp de 46 de zile, până ce a fost încercuită de armatele ruseşti şi austriece şi obligată să se predea.
După revoluţie, revoluţionarul paşoptist Eftimie Murgu a fost închis în 1849. Trupele habsburgice au mai încarcerat 500 de luptători ai armatei revoluţionare între anii 1849 – 1857, majoritatea fiind condamnaţi la moarte. În noiembrie 1918 cetatea a fost ocupată de trupele franco – sârbe, iar din iulie 1919 a fost preluată de armata română. La Cetatea Aradului elevii au putut vizita expoziţia, muzeul şi capela de aici, asistând şi la momentele demonstrative pregătite special de militarii români de aici.
În sfârşit, data de 30 octombrie a marcat vizita la Sala Clio a claselor a IX-a şi a X-a, îndrumate de pr. prof. Codin Şimonca-Opriţa şi însoţite şi de dl. prof. Lucian Baba, unde Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol” Arad a organizat expoziţia „Valori bibliofile de carte în limba franceză”. Biblioteca Judeţeană „A.D. Xenopol” din Arad încă mai păstrează, în arhivele sale, cărţi ale căror ediţii au fost ţinute pentru prima dată, cu sute de ani în urmă, de mâini tremurânde, care întorceau cu emoţie paginile, în aşteptarea deznodământului poveştilor palpitante ale vremurilor. Între scriitori care au fost capabili să creeze intrigi puternice se află cu siguranţă scriitorii francezi: Jean Racine sau Pierre Corneille cu ale lor sfâşietoare tragedii, Molière cu ale sale satire la adresa societăţii, ori părintele romantismului, Victor Hugo. Astfel, elevii seminarişti au putut vedea adevărate comori de patrimoniu – operele literare ale scriitorilor francezi, apărute în secolele XVII-XIX. Expoziţia a cuprins un număr impresionant de titluri valoroase, precum ediţiile priceps Candide şi L’homme aux quarante ecús semnate de Voltaire, Émile ou de l’éducation de Jean Jacques Rousseau, apărută în 1762, Scrisorile pentru surzi şi muţi ale lui Diderot, din 1751, sau o ediţie în două volume Caracterele de La Bruyère, publicată la Dresda în 1755. Vizitarea expoziţiei a fost urmată de vizionarea unui film inspirat de piesa de teatru Ruy Blas, de Victor Hugo, autor reprezentat în expoziţie prin câteva volume.
În data de 31 octombrie, sub coordonarea pr. prof. Codin Şimonca-Opriţa, elevii clasei a X-a au avut parte de o oră de dirigenţie în care l-au avut ca invitat de onoare pe maestrul Roberto Salvalaio (Italia), dirijor de renume mondial, care le-a vorbit despre rolul credinţei şi al muzicii în viaţa omului, despre legătura dintre credinţă şi muzică, despre valori, despre păstrarea tradiţiilor. În aceeaşi zi, elevii seminarişti au participat la cursul „Alege viaţa”, sub coordonarea d-nei Anamaria Jitea.
Ultima actualizare (Miercuri, 12 Noiembrie 2014 18:38)