Activități socio-medicale în Parohia Zimbru

Satul românesc contemporan trăiește vremuri deosebite. Probabil că niciodată în decursul vremii nu a fost așa depopulat și atât de îmbătrânit. Nici războaiele, nici calamitățile naturale nu au avut un efect atât de grav ca spiritul vremurilor noastre, care depopulează până în pragul extincției îndeosebi zonele rurale mai izolate de oraș. Necesitatea asigurării pâinii zilnice și a unei educații pentru copii îi face pe cei tineri să părăsească locurile natale. Intelectualitatea, care trebuie să fie fermentul spre mai bine al poporului de rând, mai este astăzi reprezentată în multe dintre satele noastre doar de către preot. A alege să domiciliezi la sat astăzi, când ai alternativa mutării, poate însemna, cu nuanțele de rigoare, doar două lucruri: teamă (de schimbare, incapacitate profesională) sau asumarea unui jug.

În tendința generală se înscriu și instituțiile publice: școlile și grădinițele se închid din lipsa copiilor, unitățile sanitare își reduc activitatea. Biserica, ca o mamă iubitoare de fii, încearcă pe cât de poate să aducă necontenit sprijin și alinare.

În Parohia Zimbru, Arhiepiscopia Arad, funcționează de ani buni, prin implicarea preotului și activitatea de voluntariat a D-nei Dr. Ana Halic și a D-nei preotese Adina Lușcă, asistent medical, Dispensarul uman „Sf. M. Mc. Pantelimon”, ridicat în anul 2003 de către Patriarhia Română și Alfa Bank, aflat în grija Arhiepiscopiei Aradului.

Cu purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscopul Aradului, prin sectorul social, se oferă, în limita posibilităților, sprijin în vedere bunei desfășurări a activității medicale de aici. Sunt aduse medicamente de prim ajutor și susținute tratamentele oferite aici de medic: injecții, verificarea tensiunii, a glicemiei, apel 112, prim ajutor, tratarea plăgilor, inclusiv la domiciliul pacientului.

În încercarea de a obișnui copilașii cu persoanele îmbrăcate în halat alb, la grădinița din localitate a avut loc periodic acțiuni de măsurare a înălțimii, de cântărire a greutății copilașilor, consultații generale. Frumoasa activitate beneficiază de sprijinul D-nei educatoare Darău Sandy. Copilașii își dau seama repede că un cadrul medical poate face și altceva în afară de injecții. Se bucură și socializează, arătând asistentei medicale mereu ce au muncit ei la grădiniță în ziua aceea.

Activitatea socio-medicală se înscrie în contextul declarării anului 2015 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române – Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii.

Pr. Ciprian Lușcă

2015-03-23 11.04.59  2015-03-23 11.06.03