Perioada Sfântului Post, este perioada urcușului duhovnicesc în care sufletul creştinesc este chemat a fi mai aproape de Mântuitorul Iisus Hristos și de semenii săi.
Acestei chemari îi răspundem prin rugăciune sporită, prin prezenţa noastră la Sfintele Liturghii şi slujbe în Sfânta Biserică, prin post, milostenii, dar şi prin diferite obiceiuri tradiţionale ale acestei perioade, cum ar fi Bătutul Toacăi.
Toaca este unul dintre simbolurile marcante ale Bisericii Ortodoxe. Cântecul ei tânguitor este o invitaţie pe care nu o poţi refuza, este ca o rugăciune mistică ce se înalţă spre Ceruri spre a-L slăvi pe Dumnezeu. La începutul creştinismului, toaca însemna mijlocul cel mai simplu şi mai uşor de a chema pe creştini la sfintele slujbe, îndeplinind acest rol atunci când clopotele încă nu existau. Precum icoanele, sculptura bisericească sau veşmintele liturgice nu sunt făcute la întâmplare, ci după un anumit tipic, aşa şi toaca nu se face la întâmplare.
În Biserica Ortodoxă toaca e şi o rugăciune curată a omului şi a naturii, înălţată spre Dumnezeu, pentru că atunci când se loveşte cu ciocănelele în toacă, cel care bate toaca zice înlăuntrul său rugăciunea inimii „Doamne Isuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul.” Toaca se bate în mai multe feluri, în mai multe locuri şi cu diferite rosturi.
În cadrul parteneriatului dintre Biserica Ortodoxă Gurahonţ şi Liceul “Ioan Buteanu”, în fiecare an, în această perioadă, în parohia Gurahonţ, în cadrul programului catehetic “Hristos împărtăşit copiiilor” se desfăşoară concursul de bătut toaca cu premii de Sfintele Paşti “Cântecul care te cheamă la rugăciune”. Anul acesta în data de 02.04.2015 între orele 11:00 – 12:30 a avut loc ce-a de-a şaptea ediţie a concursului, care s-a desfăşurat în curtea Sfintei Biserici în faţa unui numeros public format din elevi si părinţi.Concursul a început printr-un cuvânt adresat elevilor și celor prezenți din partea doamnei primar Ana Lenuța Moțica, urmat de binecuvântarea rostită de preotul paroh Moț Crăciun Dorel.Au participat înscriindu-se ca şi concurenţi grupul “Alege Școala” și elevi din clasele V-VIII de la Liceul “Ioan Buteanu” Gurahonţ.Juriul a fost format din: Preot iconom stavrofor Mot Dorel, doamna primar Moţica Ana Lenuţa, domnul director adjunct Vesa Ciprian, profesoara de religie Muţ Ana și domnul profesor Matei Ioan.Au fost acordate premii și mențiuni: premiul I Muţ Maria clasa a-VIII-a, premiul II elevilor: Creța Marinel clasa a-VIII-a și Tulea Mihael clasa a-V-a, premiul al III-lea Drăgan Anişoara clasa a-VIII-a și Ardelean Rareș clasa a-V-a și 3 mențiuni elevilor:Mihiț Andrei clasa a-V-a, Mihiț Marius clasa a-V-a și Balemba Sebastian clasa a-V-a.
De asemeni fiecare concurent a primit o diploma de participare din partea Liceului şi un cadou din partea Bisericii Ortodoxe Gurahonţ și alte premii.Preotul paroh Moț Dorel a mulțumit juriului și participanților spunând: iată cu ajutorul bunului Dumnezeu s-a incheiat şi aceasta ediţie care a adus multa bucurie în sufletele tinere ale elevilor, care prin trăirea lor religioasă duc mai departe obiceiurile şi tradiţiile noastre străbune si totodată arată că vor fi credincioşi de nădejde ai Bisericii noastre Ortodoxe.
Moț Aurelian Iulian