Preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar Nr. 3 Gurahonţ, coordonat din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei, de către preotul Moţ Crăciun-Dorel, s-au întrunit, în după-amiaza zilei de joi 23 aprilie, la Biserica ortodoxă cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din parohia Honţişor, protopopiatul Sebiş.
În cadrul acestei întâlniri s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului, la care au participat credincioşii din parohia Honţişor şi parohiile învecinate.
Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „An omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi” și „An comemorativ a Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii”, preotul Zbârcea Vasile de la parohia Pescari a susținut următoarele teme:
1.Importanța lăcașului de cult ca factor de coagulare a comunităților creștine și de dezvoltare a parohiei ortodoxe.2. Familia creștină, nucleul de bază al parohiei.3.Problema iubirii la Sfântul Ioan Gură de Aur.
În susținerea temei părintele Zbârcea spunea: biserica este “Hristos extins în trupul lui Îndumnezeit în umanitate, s-au umanitatea aceasta unită cu Hristos.Cei doi factori, Hristos și umanitatea, sunt atât de uniți în biserică încât nu se poate vorbi despre unul fără celălalt.”
Astfel, trupul de zid, piatră, cărămidă sau lemn, a lăcașului de cult creștin ortodox, este mantia obștii rugătoare, veșmântul material, arhitectonic, al cămășii harului, ce îmbracă trupul tainic a lui Hristos, plin de Duhul Sfânt, în stare de rugăciune euharistică.Sub acest aspect biserica ca lăcaș de cult, devine factor de coagulare a comunității creștine din parohia ortodoxă.
Au urmat discuţii şi au fost aduse completări de către ceilalţi preoţi.La cercul pastoral au luat parte şi cântăreţii bisericeşti din parohiile învecinate.
În finalul întâlnirii, preotul paroh Boca Mihai a mulţumit tuturor pentru participare.Ziua s-a încheiat cu o agapă fraţească.
Moţ Aurelian Iulian