În Duminica a 8-a după Rusalii (a Înmulţirii pâinilor), Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în mijlocul credincioşilor din Parohia Fiscut, Protopopiatul Arad, la invitaţia preotului paroh Braiţ Dan-Marius şi a credincioşilor parohiei pentru a binecuvânta şi sfinţi lucrările exterioare ale bisericii parohiale cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Aici, Chiriarhul a fost întâmpinat în faţa bisericii de pr. Braiţ Augustin-Dănuţ (tatăl părintelui paroh) care a rostit şi cuvântul de bun-venit, de preotul paroh şi preotul Goronea Valentin, de numeroşi credincioşi din parohie şi din parohia Mocrea, satul natal al preotului paroh. Conform tradiţiei populare, copiii şi tinerii satului, îmbrăcaţi în frumoasele straie populare, specifice zonei, l-au întâmpinat pe Înaltpreasfinţia Sa cu pâine şi sare şi i-au oferit flori.
Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba de binecuvântare a lucrărilor amintite, înconjurându-se biserica și stropindu- se cu apă sfințită sfântul locaș. A urmat apoi săvârșirea Sfintei Liturghii Arhiereşti în biserica parohială.
Cuvântul de învăţătură a fost pus sub titlul ,,Puterea comuniunii” (pe baza citirilor scripturistice ale duminicii, I Cor, 1;Matei 14), aceasta în Biserică prin harul lui Dumnezeu şi mulţimea darurilor revărsate peste toţi fiii ei. Duminica a 8-a după Rusalii, a înmulţirii pâinilor, aminteşte şi de ziua a 8-a a săptămânii liturgice, adică ziua neînserată a împărăţiei lui Dumnezeu, în care credincioşii se împărtăşesc mai adevărat cu Hristos Domnul, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa. În mod lămuritor Sfântul Apostol Pavel îndeamnă pe toţi credincioşii la întărirea comuniunii între ei, pentru câştigarea celei depline temeluită pe cuvântul adevărului şi sfintele Taine ale Bisericii, a mai adăugat Chiriarhul arădean.
În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a hirotesit întru iconom pe preotul paroh Braiţ Dan-Marius, ca apreciere şi meritată răsplată pentru activitatea pastoral-misionară pe care o desfăşoară în această parohie.
La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh a mulţumit chiriarhului pentru purtarea de grijă şi dragostea părintească pe care Înaltpreasfinţia Sa a arătat-o faţă de credincioşii acestei parohii precum şi pentru distincţia acordată care oglindeşte dragostea şi jertfelnicia bunilor credincioşi ai parohiei faţă de Sfânta Biserică.
Scurt istoric al bisericii parohiale
Actuala biserică parohială este construită de antreprenorul Rusek din Aradul Nou, ajutat de 8 meșteri a căror nume nu se cunosc. Zidirea bisericii a început în anul 1850 și s-a terminat în anul 1864. Fondurile necesare pentru construirea bisericii s-au obținut din terenul de 84 jugăre de pământ cedat bisericii de către administrația primăriei în acest scop. Conducerea parohiei a dat acest teren spre folosință antreprenorului Rusek timp de 14 ani, care a finalizat toate lucrările de construcție a bisericii.
Zidirea bisericii a durat 15 ani. A fost dată spre folosința serviciilor divine în 21 mai 1865, sfințită cu binecuvântarea arhierească de către protopopul Lipovei, atribuindu-se hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
În anul 1926 s-au făcut reparații și unele treansformări radicale. Turnul, partea lemnoasă de la cărămidă în sus, s-a construit din nou. Tavanul din naos care era plan s-a făcut cu boltă. Ferestrele din lemn au fost înlocuite cu ferestre din metal cu arcuri boltite în partea de sus.
Biserica este de o mărime neobișnuită prin aceste părți. Este construită din cărămidă arsă având înălțimea de 45 metri, lungimea de 35 de metri și lățimea de 13 metri. Este în formă de corabie.
Iconostasul bisericii, după informațiile unor bătrâni, a fost cumpărat de la o biserică sârbească din Arad, numită ,,Biserica lui Tekel” și așezat în actuala biserică în anul 1865. Biserica a fost târnosită în anul 1957 de către vrednicul de pomenire Preasfinţitul dr. Andrei Magieru, în timpul păstoririi părintelui Tiberiu Gheţea.
Protos. Iustin Popovici