În prima duminică din postul Adormirii Maicii Domnului, a IX-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din localitatea Radna, din Protopopiatul Lipova. După întâmpinarea Ierarhului în fața locașului de cult de către preoți și credincioșii satului în frunte cu părintele Ioan Jidoi, protopopul Lipovei şi parohul acestei biserici, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a participat la Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”.
La momentul cuvenit, Chiriarhul a rostit cuvântul de învăţătură pus sub titlul ,,Marea vieţii şi corabia Bisericii” (pe baza citirilor scripturistice ale duminicii, I Cor. 3; Matei 14), arătând că Mântuitorul veghează mereu asupra tuturor celor ce alcătuiesc Trupul Său tainic. Pe marea vieţii numai cei din corabie găsesc mântuire, lucrarea fiind cea de comuniune între toţi şi cu Dumnezeu. Chiar cei care apar prin strădaniile personale a câştiga cerul, nu pot răzbi fără harul dumnezeiesc. Maica Domnului devenind Maica Bisericii călăuzeşte pe cei din corabie peste valuri spre limanul dorit. Perioada postului început este prielnică acestei navigaţii spirituale, a mai amintit Înaltpreasfinţia Sa.
Sfinţirea lucrărilor de renovare la Bazilica Maria Radna
În a doua jumătate a zilei de duminică, 2 august 2015, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a participat la slujba de resfinţire a lucrărilor de renovare a corpului bazilicii Maria Radna cât şi a celor de la complexul monastic adiacent bisericii, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, mitropolitul Banatului şi PS Lukijan Pantelici, episcopul ortodox sârb al Budapestei şi administratorul eparhiei Timişoarei.
Sfânta Liturghie Pontificală, la care au luat parte mii de pelerini, invitaţi şi personalităţi din ţară şi din Germania, Ungaria, Austria, Serbia şi Croaţia, precum şi înalte feţe bisericeşti, a fost condusă de Joachim Meisner, arhiepiscop emerit de Kӧln. Au celebrat peste 20 de arhiepiscopi, episcopi şi delegaţi din ţară şi străinătate. Printre ei s-au numărat Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti, Babel Balazs, arhiepiscop de Kalocsa-Kecskemet, Stanislav Hocevar, arhiepiscop şi mitropolit de Belgrad, Jakubinyi Gyorgy, arhiepiscop de Alba Iulia. Au asistat la eveniment şi ierarhi ai Bisericii greco-catolice din România.
Bazilica Maria Radna a fost reabilitată în urma unei finanţări de aproximativ 11 milioane de euro, din fonduri europene, cea mai mare sumă de bani atrasă de o biserică din România pentru un monument istoric. Basilica Maria Radna a fost menţinută în viaţă de miile de pelerini romano-catolici care vin aici să se roage an de an. Iar acum, după reabilitare, va fi inclus în circuitul european de turism ecumenic, cu dorinţa ca anual să fie vizitată de aproximativ 60.000 de turişti. În fosta mănăstire franciscană, pe trei nivele a fost amenajat şi un muzeu. Papa Francisc a spus despre resfinţirea bazilicii: „Este un eveniment universal, nu unul local sau regional”.
Cadrul muzical a fost asigurat de corul şi orchestra Domului din Timişoara, conduse de Walter Kindl, iar organist a fost renumitul Franz Metz, de la Munchen. Din rândul oficialităţilor au făcut parte Hartmut Koschyk, însărcinat al guvernului federal german pentru problemele imigranţilor şi al minorităţilor germane din estul Europei, Soltesz Miklos, secretar de stat pentru problemele cultelor şi minorităţilor al guvenului ungar, Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte din partea guvernului României. Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, a dat citire mesajului preşedintelui Klaus Iohannis. Au mai fost prezenţi Kiraly Andras, secretar de stat în cadrul Ministerului educaţiei, Reinhold Gall, ministru de interne al Landului Baden-Wurttemberg, deputaţii Molnar Zsolt, Nicolae Mircovici, Ovidiu Ganţ, Adrian Merka. A fost prezent şi Peter Leber, preşedintele Asociaţiei Svabilor Bănăţeni din Germania, dar şi amasadorul Germaniei la Bucureşti, Werner Hans Lauk.
Protos. Iustin Popovici