In data de 14 octombrie, Biserica din Parohia Ortodoxa Caprioara, protopopiatul Lipova , imbraca, straie de sarbatoare cu ocazia hramului sau “Sfanta Cuvioasa Parascheva” .
Daca odinioara , lumea satului obisnuia sa se stranga cu mic cu mare la SFANTA LITURGHIE, ca apoi sa inceapa impreuna cu preotul ruga satului, iata ca astazi, momentul este marcat prin participarea unui sobor de preoti , in frunte cu preotul paroh Suba Laurentiu Ioan, la o activitate din cadrul cercului pastoral misionar din circumscriptia Savirsin si un Maslu de obste. Cu aceasta ocazie, preotul paroh Suba Laurentiu Ioan a rostit un cuvant de invatatura , referitor la semnificatia sarbatorii Sfantei Parascheva de la Iasi , pomenita de catre Biserica Ortodoxa Romana pe 14 octombrie.
Sfanta Cuvioasa Parascheva este cea mai cunoscuta dintre toti sfintii ale caror moaste se afla in tara noastra. Onomasticul grecesc paraskevi inseamna „a cincea zi a saptamanii, vineri”.Nu intamplator biserica din satul Caprioara are hramul“Sfanta Cuvioasa Parascheva” pentru ca in traditia populara „Sfanta Vineri” era considerata stapana peste lumea femeilor si indeletnicirile acestora (cusutul, torsul, tesutul) erau controlate de ea. “Sfanta Cuvioasa Parascheva” ocrotea ocupatia de baza a femeilor din frumoasa asezare din lunca Muresului, acestea fiind cunoscute pana in ziua de astazi ca fiind deopotriva credincioase si harnice.
Din putinele stiri privitoare la viata Sfintei Paraschiva, aflam ca intr-o noapte, pe cand avea 25 de ani, un inger i-a spus, in vis, sa se reintoarca in locurile parintesti. Sfantul Varlaam scrie in Cazania sa: „Sa lasi pustia si la mosia ta sa te intorci, ca acolo ti se cade sa lasi trupul pamantului si sa treci din aceasta lume catre Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”.
Asa cum Preacuvioasa Parascheva s-a reintors la sfarsitul vietii sale in locurile natale , tot astfel se reintorc locuitorii parohiei Caprioara pentru “impreuna rugare” la maslul cu ocazia hramului bisericii.
A transmis, preot Laurenţiu-Ioan Suba