Hramul Bisericii „Înălţarea Sfintei Cruci” şi Cerc pastoral misionar în Parohia Moţiori, Protopopiatul Ineu

Hramul Bisericii „Înălţarea Sfintei Cruci” Moţiori, din Protopopiatul Ineu a fost serbat miercuri, 14 septembrie, prin săvârşirea în ajun a Vecerniei cu Litie, iar mai apoi, în ziua praznicului a Utreniei cu rânduiala scoaterii și înălțării Sfintei Cruci în mijlocul credincioșilor, a Dumnezeieştii Liturghii, iar mai pe urmă săvârșirea slujbei Aghiasmei mici, după obiceiul locului.

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Dr. Timotei, Arhiepiscop al Aradului, în după amiaza zilei a avut loc întâlnirea Cercului pastoral misionar Ineu, coordonat de Părintele Călin Negruţ din Parohia Gurba și secretarul Protopopiatului Ineu, în deschidere săvârşindu-se Taina Sfântului Maslu, de un sobor de 11 preoţi.

Sfințenia Crucii a adunat credincioșii la acest eveniment, făcând ca biserica să fie neîncăpătoare, astfel încât s-a hotărât ca săvârșirea Tainei Sfântului Maslu să se facă în curtea bisericii, în jurul Troiței.

La finalul slujbei Părintele Sever Mocanu din Parohia Ineu-Traian a adresat un mesaj de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop, arătând rolul și importanța cercurilor pastoral misionare. În alese cuvinte Părintele de asemenea a evidențiat această sărbătoare a Înălțării Sfintei Cruci în ortodoxie, cu precizări istorice, cu prefigurări ale Sfintei Cruci în Vechiul Testament şi importanţa ei pentru mântuirea credincioşilor, arătând că puterea Crucii ne călăuzeşte de la naştere şi până dincolo de mormânt.

Părintele Constantin Ilica din Parohia Apateu, în conformitate cu Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română a susținut referatele cercului, cu  următoarele teme:

  1. „Cultivarea iubiri prieteniei şi respectul faţă de aproapele – fapta bună şi ajutorarea tinerilor.”
  2. „Personalitatea, educaţia culturală şi activitatea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul în slujba limbii române.”

La final preotul paroh Ciprian Petru Sălăvăstru a adus mulțumire Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările revărsate asupra credincioșilor acestei parohii şi a satului întreg care mărturiseşte dreapta credinţă apărate de puterea Crucii, apoi prin Părintele Sever Mucanu, Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Timotei pentru permanenta purtare de grijă, preoților împreună slujitori și rugători, și nu în ultimul rând credincioșilor care au fost alături de Biserică la acest praznic și în această seară duhovnicescă.

După ce credincioșii s-au închinat, au primit binecuvântarea Lui Dumnezeu prin ungerea cu undelemnul sfințit şi prin stropirea cu aghiasmă, iar preoții au continuat discuțiile la o agapă frățească.

Pr. Ciprian Petru Sălăvăstru

dsc01109

dsc01111