În ziua praznicului Intrării Maicii Domnului în Biserică, 21 noiembrie 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a fost prezent în mijlocul obştii monahale şi pelerinilor de la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, pentru a prăznui hramul bisericii celei vechi. Aceasta este cea mai veche construcţie din ansamblul mănăstiresc datând din a doua jumătate a sec. XIV, mai precis din anul 1370. Construcţia bisericii este executată în stil triconc bizantin, stil răspândit în întregul Orient creştin, iar începând din sec. XIV şi în Ţările Române. Amintim şi faptul că două din bisericile mănăstirilor Sfântului Munte poartă acelaşi hram; lucru care ne îndreptăţeşte să evidenţiem legătura acestui străvechi aşezământ monahal din parte de Vest a ţării, cu lumea bizantină.
Cu acest prilej binecuvântat, Chiriarhul a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învățătură pus sub titlul ,,În Biserica slavei sfinte”, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit credincioșilor despre ţinuta creştină după exemplul Maicii Domnului în Biserică şi faţă de aceasta, privită atât ca instituţie cât şi ca sfânt locaş. În anul omagial dedicat educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox este de stăruit aparte, desigur, pe latura respectivă, a subliniat Ierarhul arădean.
În acest cadru sărbătoresc a fost sărbătorită astăzi de către vieţuitorii şi pelerinii arădeni ocrotitoarea Sfintei Mănăstiri a Bodrogului, care de altfel este ocrotitoarea tuturor mănăstirilor şi a tuturor monahilor, este de fapt prima monahie, ea trăind în Sfânta Sfintelor o viaţă desăvârşită, model de viaţă la care este chemat orice monah sau monahie.
La final, în numele tuturor vieţuitorilor şi credincioşilor prezenţi, părintele stareţ Grigorie Timiş, a mulţumit Înaltpreasfinţiei Sale pentru participarea la hramul bisericii vechi a mănăstirii şi pentru toată dragostea şi purtarea de grijă faţă de obştea monahală din această străveche vatră monahală.
Protos. Iustin Popovici