Conferința de primăvară a preoților din Protopopiatul Lipova

În ziua de 18 mai 2017 sub îndrumarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a avut loc la Sfânta Mănăstire Feredeu, Conferința de primăvară a preoților din Protopopiatul Lipova.

Lucrările conferinței au debutat cu slujba de Te-deum în biserica Sfintei Mănăstiri, cu hramul „Sf. Prorooc Ilie Tesviteanul”, la ora 9,30, din sobor facând parte PC Pr. Dimitriu Ștefan- parohia Petriș, PC Pr. Trif Fabius- parohia Corbești și PC Pr. Craveț Cătălin- parohia Roșia Nouă.

În continuare PO Pr. Ioan Jidoi, protopopul Lipovei, a deschis lucrările conferinței de primăvară, aducând cuvânt de mulțumire și prețuire Înalpreasfințitului părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, pentru prezența Sa în mijlocul preoților, asigurând pe Înaltpreasfinția Sa de fiiască supunere și ascultare a tuturor. Cuvânt de salut a adus PO părinte Ioan Jidoi și Înaltpreacucerniculi Pr. Octavian Mihai Blaj, Consilier Economic al Arhiepiscopiei Aradului, căruia i-a amintit că deși a plecat din Protopopiatul Lipova, noi îl simțim în continuare aproape, de toți cei care la Centrul Eparhial și nu numai, le oferă ajutorul necesar în desfășurarea activității fiecăruia. Cuvânt de mulțumire a adus părintele protopop și Înaltpreacuviosului părinte Arhimandrit Ilarion, starețul Sfintei Mănăstiri Feredeu, care tot timpul ne-a primit cu brațele larg deschise la Sf. Mănăstire sai când i-am cerut ajutorul. În continuare PO Pr. Ioan Jidoi a predat conducerea lucrărilor conferinței Înaltpreasfințitului părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului.

În cuvântul Înaltpreasfinției Sale, având în vedere și tematica conferinței stabilită prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești, acesta a amintit că și în Eparhia Aradului există biserici în curs de pictare, cel mai bun exemplu fiind catedrala arhiepiscopală  din Arad. Chiar și la sfânta Mănăstire Feredeu, Înaltpreacuviosul părinte stareț Ilarion a terminat de curând lucrările la paraclisul de vară implicit pictarea acestuia. De aceea se cuvine ca, în procesul de pictare a unei biserici, pe lângă respectarea erminiei, să nu existe grabă, culorile de pe o icoană trebuie să se usuce, să fie aplicate la timpul lor, a mai amintit Înaltpreasfinția Sa.

             A urmat prezentarea  lucrărilor de către  Pr. Balint Cosmin- parohia Lipova Băi- conferenţiar, Pr. Baba Călin Teodor- parohia Şiştarovăţ- coreferent I, Pr. Sucigan Cosmin Nicuşor- parohia Căpruţa- coreferent II, Pr. Craveţ Cătălin Dumitru- parohia Roşia Nouă- coreferent III, Pr. Trif Fabius Iosif – parohia Corbeşti- coreferent IV.

           La sfârșitul conferinței a luat cuvântul PC Pr. Dimitriu Ștefan Liviu de la parohia Petriș care a evidențiat în afara temei un aspect tot mai des întâlnit în activitatea preoților din parohii și anume problema instalațiilor de sonorizare a clopotelor vis-a-vis de pretențiile aberante ale unor așa zis credincioși care contestă clopotul pentru că deranjează la somn cât și instalația de sonorizare cu căntări religioase și Sfânta Liturghie. Sfinția Sa a enumerat legile și dispozițiile UE care fixează un anume cuantum de decibeli ce se pot folosi de către unitățile de cult pe timp de zi și de noapte.

Pr. Mircea Șirian secretar Oficiu Protopopesc

20170518_094004_1495178340668

20170518_104138_1495178340474

20170518_104201_1495178340409

20170518_104223_1495178340288