Cerc misionar-pastoral în Parohia Bata

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, cercul pastoral-misionar Lipova s-a întrunit joi 29 iunie în parohia Bata .Întrunirea a fost prilejuită de sărbătorirea hramului Bisericii “Sfintii apostolic Petru si Pavel”.

La orele 16:00 un sobor de preoți a săvârșit slujba de Tedeum. După această slujbă de multumire adusa Lui Dumnezeu, preotul paroh Florin Matei a rostit un bogat cuvânt de învățătura ,vorbind despre chemarea Mântuitorului adresată ucenicilor “Veniți după Mine!”.La acestă chemare au răspuns apostolii apoi milioane de mucenici ,de martiri,de preoti si de credincioși  care și-au dat viața pentru răspândirea credinței creștine.

În continuare părintele Farcaș Teodor de la parohia Zăbrani  a susținut referatul cu titlul “Importanța și necesitatea icoanei în viața si activitatea Bisericii”, precizând că”în rătăcirea lor, unii creştini spun că nu e bine să cinstim şi să ne închinăm la icoane pentru că sunt idoli, că nu e bine să ne închinăm la o bucată de lemn sau hârtie, pentru că aşa spune legea lui Dumnezeu. Cine îşi poate închipui că mamele şi bunicile noastre îngenunchează, se roagă şi plâng în faţa unor bucăţi de lemn, aceia se înşeală amarnic şi îşi arată în felul acesta măsura întunecimii minţii lor. Cel mai simplu exemplu care este la îndemâna tuturor ne poate lămuri asupra acestui lucru: în faţa fotografiei uni persoane dragi, ceea ce bucură sau ne emoţionează nu este bucata de hârtie, oricât de frumoasă ar fi aceasta, ci este chipul celui drag. Icoana este mult mai mult decât o fotografie. Mai întâi, pentru că ea ne înfăţişează chipul lui Dumnezeu întrupat. Este o fereastră către Dumnezeu, către Împărăţia cerurilor. Chipul Maicii Domnului şi cele ale sfinţilor din icoane este chipul omenesc îndumnezeit, copleşit de lumina dumnezeiască a împărăţiei lui Dumnezeu. Icoana este sfinţită prin chipul pe care îl reprezintă.

Fără icoană ne putem rătăci de la adevăratul Dumnezeu, închipuindu-ne fiecare, după mintea , priceperea şi credinţa sa, un Dumnezeu care, de cele mai multe ori, este unul plăsmuit de imaginaţia noastră. Aşa încât, riscul idolatriei este mult mai mare fără icoană, omul fiind tentat să-şi „închipuie” un Dumnezeu „convenabil”, după propriile dorinţe şi nevoi.”

La final preotul paroh Matei Florin a mulțumit preoților prezenți dar și credincioșilor.

sdr

 

dav
dav