Viața duhovnicească a credincioșilor Parohiei Ortodoxe Române Arad-Șega II, Protopopiatul Arad, în Postului Adormirii Maicii Domnului, a dus, prin grija părinților slujitori, un program liturgic care a implicat slujirea zilnică a Sfintei Liturghii, de dimineață, precum și a Paraclisului Maicii Domnului, seara, cu spovedanii și cuvinte de învățătură.
Ca o încununare a acestei lucrări de zidire sufletească, începând cu acest an a fost demarat un nou proiect, fiind organizat un concert de muzică psaltică dedicat Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, pus sub genericul: MAICA DOMNULUI – MAICA VIEȚII. Scopul vizat prin acest nou program vizează, pe de o parte întărirea credinței celei drepte, cât și familiarizarea credincioșilor cu diversele forme muzicale ale imnografiei bisericești prezente în diversele arii culturale.
Această manifestare spirituală a avut loc în biserica parohiei în ziua de 13 august 2017, începând cu ora 18. Concertul a fost susținut de către Grupul psaltic Sf. Ioan Damaschin din Arad, la inițiativa și în prezentarea pr. lect. dr. Filip Albu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad și preot slujitor la parohia amintită.
Menționăm aici faptul că Grupul psaltic , Sf. Ioan Damaschin din Arad, a fost înființat în anul 2008, având în componență teologi și tineri iubitori de muzică. Corul interpretează muzică bisericească de tradiție bizantină, colinde și cântece patriotice. A desfășurat activități misionare în Mitropolia Banatului, în eparhiile învecinate, precum și în diaspora: în Dortmund, Praga și Viena. A susținut mai multe concerte în Arad, Timișoara și Hunedoara. În anul 2014 corul a participat la concursul National „Lăudați pe Domnul”, organizat de Patriarhia Romana, unde a obținut premiul al doilea. Coordonatorul și dirijorul grupului este protopsaltul Daniel Alb, de la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad.
Din repertoriu prezentat în fața credinicoșilor au făcut parte următoarele piese: Apărătoare Doamna, glas 8, de Emanuil Zmeu; stihirile la Vecernia Adormirii Maicii Domnului, glas 1, Podobie: O, Preaslăvită minune, de Dimitrie Suceveanu; fragment din Paraclisul Maicii Domnului, glas 8 trifonic, de Pr. Cristian Todireanu; Slavă…Și acum… Bucură-te lauda a toată lumea ( Stihira ce se cântă la slujba Paraclisului, urmată de megalinariile Maicii Domnului, din cadrul aceleiași slujbe, glas 8; fragment din Prohodul Maicii Domnului, glas 5 si glas 3; Axionul Praznicului Adormirii Maicii Domnului glas 1, de Macarie Ieromoahul; Cântarea a IX a din Canonul Sf. Martiri Brâncoveni, glas 1, de Diac. Cornel Coman; Balada Sfinților Brâncoveni; Troparul Adormirii Maicii Domnului, glas 1, de Dimitrie Suceveanu. Alături de aceștia, pruncul Andrei Șerb a rostit o poezie-rugăciune dedicată Maicii Domnului.
Pr. Radu Bocșa