Mănăstirea Lainici a adunat duminică, 6 august, de praznicul Schimbării la Faţă a Domnului, mii de credincioşi, veniţi la închinare cu prilejul hramului. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
Începând de sâmbătă seara, 5 august, numeroşi pelerini din întreaga ţară au poposit în Lavra Sfântului Irodion pentru rugăciune, cu prilejul praznicului Schimbării la Faţă a Domnului Hristos, sărbătoarea istorică ce încununează hramul cinstitului aşezământ de închinare.
Deodată cu lăsatul întunericului în biserica mare a mănăstirii, precum şi la Schitul Locurele, a început săvârşirea slujbei Vecernicei, unită cu Litia şi Privegherea. Astfel, în biserica mănăstirii rânduiala liturgică a fost împlinită de IPS Părinte Irineu, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, PS Părinte Nicodim fiind prezent de asemenea la Schitul Locurele. A doua zi, duminică, 6 august, a fost săvârşită mai întâi slujba Acatistului Schimbării la Faţă. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită la Altarul de vară al mănăstirii. Din soborul de arhierei au făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor şi Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Episcopiei Aradului. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul Psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova.
„Să nu stingem Duhul, să nu întunecăm faţa noastră duhovnicească!”
La finele Sfintei Slujbe, IPS Părinte Mitropolit Irineu a rostit un cuvânt de învăţătură despre semnificaţia teologică a marelui praznic. „Darul vederii ne este dat de Dumnezeu ca să vedem lumina cerească a Preasfintei Treimi, întipărită în fiecare dintre noi. Prin urmare, vom putea vedea şi noi Schimbarea la Faţă, dacă ne vom ridica la înălţime. Sfinţii Părinţi, sfinţii isihaşti, cei care se îndeletniceau cu «rugăciunea inimii», cum au fost Sfântul Cuvios Irodion, Sfântul Ierarh Calinic şi alţii, au văzut Slava cerească pentru că, odată ce s-au detaşat de lucrurile pământeşti, au lepădat grija cea lumească, trecând dintr-o stare obişnuită a tuturor oamenilor, la starea duhovnicească, prin Harul Duhului Sfânt. De aceea, Duhul Lui Dumnezeu pe cei care îi atinge lumina cerească, aripa ei mântuitoare, îi cheamă la rugăciune, la meditaţie şi la contemplare, aşa cum noi venim la această sfântă mănăstire, unde este aprins focul duhovnicesc, pentru părinţii de aici, cât şi pentru cei care vin să se roage. Aşadar, să venim la Sfânta Biserică şi să plecăm de aici «schimbaţi», căci aceasta este dorinţa Mântuitorului Iisus Hristos. Dacă ne apropiem de El, trebuie să nu stingem Duhul, să nu întunecăm faţa noastră duhovnicească!”, a spus IPS Părinte Mitropolit.
Tot cu acest prilej, IPS Părinte Mitropolit a dăruit din partea Mănăstirii Lainici o părticică din moaştele Sfântului Iridon pentru Biserica „Naşterea Maicii Domnului” – Iosefin din Timişoara, reprezentată de pr. dr. Ionel Popescu, parohul sfântului locaş şi vicar administrativ în cadrul Mitropoliei Banatui. De asemenea, o altă raclă cu părticele din moaştele Sfântului Irodion de la Lainici vor merge şi la credincioşii creştini ortodocşi din Spania, la o parohie ce îl va avea ocrotitor.
Pr. Ioniţă Apostolache,
Pr. Gheorghe Cioriu,
Prof. Vasile Gogonea