In dupa-amiaza zilei 10.09.2017 Cercul Pastoral Misionar Halmagiu s-a intrunit in Parohia Banesti. In cadrul intalnirii s-a savarsit Sf. Taina a Maslului in prezenta unui numar insemnat de credinciosi.
In prima tema parintele Cosmin Roman de la Parohia Tarmure a evidentiat persoana remarcabila a Patriarhului Justinian cu tema: Reorganizator al invatamantului teologic ortodox din Romania. La 27 februarie 1948, intr-un moment cand se intrezareau prefaceri adanci in tara si in lume, vladica Nicodim Munteanu a trecut la cele vesnice, in varsta de 83 de ani, lasand vacant scaunul de arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Ungrovalahiei si patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.
Vremurile care se prefigurau grele si nesigure cavarseau raspunderea celui ce urma sa succeada in acest scaun, pentru ca Biserica avea acum nevoie de o minte lucida si patrunzatoare, de un spirit organizator, care sa stie s-o calauzeasca in zorile inca cetoase ale viitorului si sa-i asigure o viata normala. Se cerea deci un om tanar, devotat Evangheliei si Neamului, apt pentru mladieri si, la nevoie, suficient de darz si energic pentru a fi o pavaza Bisericii, ca ea sa-si implineasca misiunea sfanta in viata credinciosilor. Constientizand pavara raspunderii pe care trebuia sa si-o asume cel chemat la aceasta grea slujire, Marele Colegiu Electoral Bisericesc, intrunit in capitala tarii, la 24 mai 1948, a ales arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Ungrovlahiei si patriarh al Romaniei pe mitropolitul Moldovei Justinian Marina, „care s-a aratat vrednic prin statornicia sa in dreapta credinta,prin lucrarea fara preget in slujirile sale de pana acum, printr-o munca rodnica in folosul poporului si al Bisericii, printr-o blandete parinteasca indeajuns de cunoscuta, dand intru indeplinirea tuturor insarcinarilor si vredniciilor la care a fost chemat dovezi de neclintita ascultare fata de Sfantul Sinod si de supunere fata de legile tarii” (din Gramata Sinodala de instalare).
In cea de a doua tema parintele a evidentiat stilurile de tehnici si picture bisericeasca/materiale folosite in pictură.
In contrast cu aspectul sobru si obisnuit al exteriorului, interiorul unei biserci ortodoxe se remarca prin podoaba picturala. Aceasta deoarece una dintre caracteristicile de seama ale bisericilor de stil bizantin o constituie pictura, atat cea morala, adica executata pe peretii interior sau exteriori ai lacasurilor de cult, cat si cea prezentata pe icoane.
Daca ne referim la pictura morala, aceasta este executata in mai multe tehnici: fresca, ulei, tempera si encaustica, fresca ramanand aceea care a fost si este cultivata si practicata in mod deosebit in bisericile ortodoxe, chiar de la inceputurile formarii stilului bizantin.Pictura murala in ulei este de influenta apuseana si a inceput sa fie practicata la noi abia din secolul al XIX-lea, datorita unor pictori romani de renume, care au studiat in Apus si care au adus cu ei aceasta tehnica noua. Astazi exista orientarea de a practica, cel putin a pentru bisericile noi, numai pictura in fresca, mult mai rezistenta si mai proprie ortodoxiei.
La finalul intrunirii parintele paroh Roman Cosmin a multumit tuturor celor prezenti, iar parintele coordonator Cristian Bacos a pus in dezbatere problemele preotilor din Cercul Pastoral Halmagiu.
Preot Serban Adrian Ioan