Duminică, 15.10.2017, în biserica din Tauţ, cu hramul ,,Cuvioasa Parascheva”, a avut loc întrunirea cercului pastoral-misionar Târnova, condus, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei, de către P. C. Părinte Teodor Păiuşan de la parohia Târnova.
Evenimentul a început la orele 16:00 prin săvârşirea Tainei Sfântului Maslu, unde a slujit un sobor format din 10 preoţi. La finalul slujbei părintele Voicu Ivănuţ, de la parohia Chier, a rostit un frumos cuvânt de învăţătură, prezentând câteva aspecte importante ale Sfântului Maslu, amintind apoi şi de Evanghelia ce s-a citit dimineaţă la Sfânta Liturghie.
După slujbă preoţii s-au îndreptat la casa parohială, unde părintele Alin Pingică, de la parohia Arăneag, a susţinut, în conformitate cu tematica anului omagial 2017 în Patriarhia Română, referatul cu tema: ,,Sfântul Evanghelist Luca – figura emblematică a anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor de biserici”. Părintele referent a prezentat câteva date biografice despre Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, precizând apoi că este figura emblematică a anului omagial al sfintelor icoane deoarece a fost primul care a pictat o icoană; a pictat icoana Maicii Domnului, pe când aceasta încă era în viaţă. Se presupune că Sfântul Luca a pictat peste 70 de icoane cu Maica Domnului. Părintele referent a prezentat şi câteva mărturii ale Sfinţilor Părinţi, cum ar fi mărturia Sfântului Ioan Damaschin: ,, Dumnezeiescul Apostol şi Evanghelist Luca a zugrăvit întocmai sfântul şi preacinstitul chip al Maicii lui Dumnezeu, Maria, pe care a întâlnit-o la Ierusalim, aflându-se încă în trup şi predicând în Sfântul Sion. A pictat-o pe Preacurata Fecioară în culori şi în amestec de ceară, pe o bucată de lemn, ca să ne-o lase amintire şi să ne-o arate aşa cum era în realitate, dar văzută ca într-o oglindă. Maica Domnului însăşi binecuvântând-o, i-a spus: Harul meu va fi cu ea.” De asemenea a fost prezentată mărturia Sfântului Simeon Metafrastul, care, în jurul anului 820, ne scrie: ,, Se spune că Luca este cel mai plin de har dintre toţi, pentru că el a fost primul care, pictându-le în ceară şi în culori, ne-a lăsat, ca să le cinstim în icoană până azi, chipul Domnului nostru Iisus Hristos şi pe cel al Celei ce L-a născut, şi ni Le-a dat noua, chipuri pe care le-a vazut cu ochii săi şi pe care ni le-a lăsat aşa cum arătau cu adevarat. Tot el a făcut icoana Născatoarei de Dumnezeu, pictând-o în ceară.”
La final, părintele paroh Teodor Costel Bun a mulţumit tuturor preoţilor prezenţi, oferind la final o agapă frăţească.
Pr. Gabriel Streulea,
Parohia Şilindia