Joi, 31 mai 2018, în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a Parohiei Arad-Grădiște I, păstorită de părintele Octavian Blaj, consilier economic la Centru eparhial, a avut loc Conferința Preoțească de primăvară, la care s-au întrunit preoții din cele patru protopopiate ale Eparhiei: Arad, Ineu, Lipova și Sebiș.
Invitatul de seamă al Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, pentru a susține o conferință despre Marea Unire de la 1918 și rolul pe care l-a avut Biserica Ortodoxă în înfăptuirea acesteia, a fost Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.
Mitropolitul Banatului a fost întâmpinat în fața bisericii de către ierarhii arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei și Preasfințitul Părinte Episcop vicar Emilian Crișanul, dimpreună cu părinții consilieri de la Centrul eparhial.
După aceasta, în debutul lucrărilor conferinței, în biserică, un sobor de preoți a săvârșit Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a făcut o prezentare istorică a contribuției pe care au adus-o clericii și personalitățile de seamă arădeni, la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918, după care a dat cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan să le vorbească preoților pe tema propusă.
Mitropolitul Banatului le-a prezentat preoților contextul internațional istoric și social, care a dus la realizarea Marii Uniri de la 1918, precum și contribuția Bisericii Ortodoxe pentru înfăptuirea acestui important act istoric, și anume, făurirea Statului român unitar modern. De asemenea, în încheierea prelegerii, Înaltpreasfinția Sa a dat citire unei scrisori găsite în ranița unui soldat ucis în Carpații de curbură, pe Muntele Sorica și care exprima cu profundă emoție dorința românilor pentru înfăptuirea Marii Uniri: ,, Nu plânge, Maică Românie! Adună tot ce-i bun sub soare; Ne cheamă și pe noi la praznic, Când România va fi Mare!”
Personalitatea marelui patriot arădean, Vasile Goldiș, a fost prezentată în câteva date biografice, de către Părintele Dr. Vasile Pop, cadru didactic la Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiș” din Arad.
La final, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a făcut o scurtă prezentare a lucrărilor și evenimentelor bisericești ce s-au înfăptuit în acest an al Centenarului în Arhiepiscopia Aradului, acestea culminând cu încheierea lucrărilor derulate la Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, după care în numele tuturor preoților arădeni a mulțumit Părintelui Mitropolit pentru osteneală și pentru bogata prezentare istorică a contextului care a dus la realizarea Marii Uniri.
Invitată de onoare să participe la această conferință preoțească de primăvară, a fost doamna prof.univ.dr. Ramona Lile, Rectorul Universității ,,Aurel Vlaicu” din Arad, în cadrul căreia se află Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea”. De asemenea, la întrunire au participat Părintele prof.univ.dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie și Părintele prof. Pompiliu Gavra, Directorul Seminarului teologic arădean, dimpreună cu dascălii acestor două instituții.
După conferință toți participanții au fost invitați să participe la o agapă oferită cu multă dragoste de către Părintele paroh Octavian Blaj, consilier eparhial.
La iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2018 să fie declarat ca ,,An omagial al unităţii de credinţă şi de neam” şi ,,An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, în Patriarhia Română.
Protos. Iustin Popovici