Cerc pastoral-misionar în Parohia Arăneag

Duminică, 26.08.2018, în biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din Arăneag, a avut loc întrunirea cercului pastoral-misionar Târnova, condus de către părintele Gabriel Streulea de la parohia Şilindia.

Evenimentul a început la orele 15:00 prin săvârşirea Tainei Sfântului Maslu, unde a slujit un sobor format din 12 preoţi. La finalul slujbei părintele Voicu Ivănuţ, de la parohia Chier, a rostit un frumos cuvânt de învăţătură, prezentând câteva aspecte importante ale Sfântului Maslu, amintind apoi şi de Evanghelia ce s-a citit dimineaţă la Sfânta Liturghie.

După slujbă, preoţii s-au îndreptat spre casa parohială, unde părintele paroh Alin Pingică a susţinut, în conformitate cu tematica anului omagial 2018 în Patriarhia Română, referatul cu tema: ,,Unirea de la 1600 şi consecinţele ei în viaţa bisericească”. Părintele referent a scos în evidenţă dorinţa încă de pe atunci a celor trei mari regiuni româneşti de a se uni într-o singură ţară sub un singur conducător. Domnitorul Mihai Viteazul a fost cel care a reuşit să unifice Transilvania, Ţara Românească şi Moldova într-un singur stat. Deşi Unirea a durat mai puţin de un an, în viaţa bisericească au avut loc câteva urmări. Pentru a consolida Unirea, Mihai Viteazul ia câteva măsuri, printre care unele de ordin bisericesc: construieşte o biserică ortodoxă la Alba Iulia, acordă anumite înlesniri preoţilor şi iobagilor români, numeşte ca mitropolit al Transilvaniei pe Ion de la Prislop (altul decât Cuviosul Ioan de la Prislop).

La final, părintele paroh Alin Pingică a mulţumit tuturor preoţilor prezenţi, oferind apoi o agapă frăţească.

Gabriel Streulea,

Parohia Şilindia

received_341698176568266

received_1145736438898253