Cerc pastoral-misionar în Parohia Tauț

Duminică, 14.10.2018, în biserica din Tauț, cu hramul “Cuvioasa Paraschiva”, a avut loc întrunirea cercului pastoral-misionar Târnova, condus, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei, de către părintele Gabriel Streulea, de la parohia Şilindia.

Evenimentul a început la orele 16:00 prin săvârşirea Tainei Sfântului Maslu, în prezența credincioșilor din parohie si  invitaților. Din soborul de preoţi amintim: Pr. Păiușan Florin de la Parohia Călugăreni, Pr. Giani Achim de la Parohia Dud, Pr. Pingică Alin de la Parohia Arăneag, Pr. Giurgi Gheorghe de la Parohia Nadăș, Pr. Bun Costel – paroh, Parohia Tauț, Pr. Lucaciu Marius de la Parohia Minișel, Pr. Măriuță Doru de la Parohia Camna, Pr. Ivănuț Iulian de la Parohia Hodiș (și Filia Iarcoș). La finalul slujbei părintele Măriuță Doru de la Parohia Camna, a rostit un frumos cuvânt de învăţătură, evocând viața, trăirea și modelul Cuvioasei Paraschiva sub al carei patronaj spiritual se reăsește Biserica Parohiei Tauț, prezentând și câteva aspecte importante ale Sfântului Maslu, amintind apoi şi de Evanghelia ce s-a citit dimineaţă la Sfânta Liturghie, aprofundând importanţa pregătirii duhovnicești pentru Cuvântul cel Viu, pregătind sufletele noastre curate ca un ogor pentru sămânța cea bună.

După slujbă preoţii s-au îndreptat spre casa parohială, unde părintele Bun Costel, de la parohia Tauț, a susţinut, în conformitate cu tematica anului omagial 2018 în Patriarhia Română, referatul cu tema: “Casa Regala și Biserica Ortodoxă Română”. Părintele referent a menţionat că Biserica a avut un rol extrem de important în înfăptuirea marii Uniri alături de personalitățile marcante politice ale vremii, cu aprofundare pe legătura cu Casa Regală. S-a reamintit comisia ce a dus Actul Unirii la Bucureşti pentru a fi înaintat Guvernului de atunci şi Regelui Ferdinand, act care să consfinţească dorinţa de veacuri a transilvănenilor şi nu numai, de a se alipi la Patria-mama. Astfel a avut loc înfăptuirea României Mari. La ora 10.00 s-au adunat pe Câmpia de la Alba Iulia, unde episcopul Caransebeşului de atunci, Miron Cristea, a ţinut o rugăciune deosebită, compusa special cu acest prilej.

La final părintele paroh Bun Costel a mulţumit tuturor preoţilor prezenţi, oferind la final o agapă frăţească.

Gabriel Streulea,

Parohia Şilindia

1

2