Cerc pastoral-misionar în Parohia Sânpetru-German

În Duminica a 23 după Rusalii, în Biserica cu hramul “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Sânpetru German, a avut loc întrunirea cercului pastoral-misionar Vinga, condus, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei, de către părintele Horia Ștefan, de la parohia Secusigiu.
Evenimentul a început la orele 17:00 prin săvârşirea Tainei Sfântului Maslu, în prezența credincioșilor din parohie. Din sobor au făcut parte: Pr Horia Ștefan de la Parohia Secusigiu, Pr. Petrică Ungur de la Parohia Felnac, Pr. Marius Mateiu de la Parohia Munar, Pr.Sorin Higioșan de la Parohia Zădăreni, Pr.Valentin Goronea de la Parohia Hunedoara Timișană, Pr. Răzvan Sas de la Parohia Vinga și Pr. Mihai Blidar parohul bisericii din localitate.
Aflându-ne în „Anul omagial al unității de credință și neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918”, părintele Mihai Blidar, la finalul tainei sfântului maslu a prezentat referatul cu tema:,,Mărturisitorii dreptei credințe – Apărătorii unității de neam și țară, iar printre marii reprezentanți de frunte ardeleni în lupta pentru apărarea unității de neam și de credință sunt cei pe care biserica îi prăznuiește astăzi: călugării Sofronie de la Cioara și Visarion Sarai, țăranul mucenic Oprea din Săliște, precum și preoții Ioan din Galeș și Moise din Sibiel.
Părintele referent a vorbit despre fiecare dintre ei în parte scoțând în evidență pe de o parte dragostea pe care aceștia au avut-o față de neamul lor, de țara lor, dar și statornicia și îndemnul pe care aceștia le-au adresat celor din vremea lor de a rămâne statornici în credința ortodoxă.
În finalul referatului părintele paroh a concuzionat:,,În anul 1848, pe câmpia Blajului s-au strâns urmașii acestor mărturisitori și ai sutelor de miii de români pentru îndreptarea credinței, pentru înlăturarea robiei și pentru ,,Unirea cu Țara”. După o sută de ani , s-au împlinit și desăvârșit dorințele mucenicilor prin alegerea unui episcop ortodox în persoana lui Andrei Șaguna, marele mitropolit al Transilvaniei.
În 1918, un alt ierarh, Miron Cristea, primul Patriarh al României declara la Alba Iulia, împreună cu toată suflarea românească, declara unirea pe veci a Transilvaniei cu Patria-mamă.
Acum duhul ucenicilor și mărturisitorilor se bucură de Împărăția lui Dumnezeu, că lupta lor și jertfa tuturor nu au fost zadarnce. Noi cei de acum trebuie să ducem și să transmitem urmașilor noștrii adevărul curat al credinței apostolice, să purtăm lupta pentru unitatea neamului până la capăt, chiar dacă aceasta ar însemna să plătim marele preț: jertfa de sine”
La final părintele paroh le-a mulţumit tuturor preoţilor prezenţi cât și credincioșilor pentru participare, oferind la final o agapă frăţească.
Pr. Răzvan Sas

image

image