Urcuş duhovnicesc la mănăstirile din Maramureş

Cu binecuvântarea Înltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, în zilele de 20 şi 21 octombrie 2018, un număr de 106 persoane au participat la pelerinajul organizat la mănăstirile din Maramureş şi nu numai.
La acest pelerinaj, organizat de PC Pr. Marius Murgu de la parohia Covăsînţ, PC Pr. Daniel Ungur de la parohia Păuliş, PC Pr. Florin Ardeuan de la parohia Chesinţ şi PC Pr. Mircea Şirian de la parohia Radna, credincioşii din parohiile mai sus amintite şi din alte parohii care s-au înscris au avut prilejul să viziteze, să se închine şi să se roage la mai multe mănăstiri.
Primul popas duhovnicesc a fost făcut la Sf. Mănăstire Rîmeţ din judeţul Alba. Aici pelerinii au avut ocazia să se închine în biserica supranumită “Catedrala Munţilor Apuseni” cu hramul Sf. Apostoli Petru şi Pavel ridicată în timpul arhipăstoririi Preasfinţitului Episcop Emilian Birdaş de Alba- Iulia.
Tot în judeţul Alba a fost vizitată Sf. Mănăstire Dumbrava, un colţ de rai cum mai este ea cunoscută, mănăstire ridicată în numai un an şi jumătate cu sprijinul fotbaliştilor de la echipa naţională a României. Mănăstirea este “casă” pentru aproximativ 200 de copii orfani, bolnavi suferinzi şi chiar mame singure cu copii care au nevoie de ajutor.
Un important centru de pelerinaj din Ardealul de Nord, Mănăstirea Nicula cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” a fost următorul obiectiv al pelerinilor plecaţi spre acest urcuş duhovnicesc. Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, pictată de meşterul Luca din Iclod în anul 1681, a fost principalul loc de închinare şi împreună rugare a credincioşilor participanţi la acest pelerinaj.
Prima zi a periplului s-a încheiat cu vizitarea Sf. Mănăstiri Salva din judeţul Bistriţa- Năsăud. Având ca hram principal “Izvorul tămăduirii”, mănăstirea a mai primit după canonizarea Sf. Martiri Năsăudeni şi acest hram deoarece amplasarea ei este în apropierea locului unde au fost martirizaţi Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zaga şi Vasile din Telciu care au murit pentru că în sec. XVIII nu au vrut să-şi lepede credinţa strămoşească.
În a doua zi pelerinajul a continuat cu vizitarea şi participarea la slujba Utreniei la Sf. Mănăstire Moisei din judeţul Maramureş. Aşezată la poalele munţilor Pietrosu Rodnei, într-un peisaj care, parcă îţi taie răsuflarea dar îţi şi dă sentimentul apropierii de Dumnezeu, mănăstirea cu hramul “Adormirii Maicii Domnului” Moisei este un loc binecuvântat de Dumnezeu.
În Maramureşul istoric, pe valea Izei, există un alt loc binecuvântat de Dumnezeu şi anume Sf. Mănăstire Bîrsana. Aici pelerinii au participat la Sfânta şi Dumnezeiasca liturghie. Ansamblul monahal, datând din sec. XIV, construit după tradiţia locală în totalitate din lemn este compus din poarta maramureşeană, turnul clopotniţă, biserica(cu o înălţime de 57 metri), altarul de vară şi chiliile călugăriţelor.
Urcuşul duhovnicesc a continuat cu vizitarea Sf. Mănăstiri Săpînţa- Peri a cărei biserică este considerată cea mai înaltă din lume ca edificiu de cult construit din lemn atingând înălţimea de 78 de metri.
Pelerinajul organizat în Maramureş s-a încheiat cu vizitarea Cimitirului vesel şi a bisericii din localitatea Săpînţa, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate şi picturile naive reprezentând scene din viaţa şi ocupaţia persoanelor înhumate. Un alt lucru inedit îl reprezintă versurile scrise pe aceste cruci, unele cu tentă umoristică, despre viaţa persoanelor respective, care schimbă oarecum percepţia generală despre moarte, considerată în cultura populară ca un eveniment trist. Astfel cimitirul din Săpînţa a devenit un muzeu în aer liber de natură unică fiind vizitat de o mulţime considerabilă de turişti.

A consemnat, Pr. Mircea Şirian
Secretar Protopopiatul Lipova

image

image

image