Catedrala Veche a Aradului și Centenarul Marii Uniri. O cronică a evenimentelor

În zilele de 9-11 noiembrie 2018, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu al Aradului, Parohia Ortodoxă Română Arad-Centru, a organizat o serie de manifestări cultural-bisericești dedicate împlinirii a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, sub genericul Catedrala Veche Ortodoxă a Aradului. Rolul ei în afirmarea unității de credință și de neam.

Evenimentul s-a integrat în seria de manifestări organizate în cuprinsul Arhiepiscopiei Aradului, în contextul Hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin care anul 2018 este declarat „Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul Comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, fiind organizat şi coordonat de PC Părinte Traian Micoroi, Parohul Catedralei Vechi în strânsă conlucrare cu PC Părinte Dr. Cristinel Ioja şi Protos. Dr. Nicolae M. Tang.

În ziua de 9 noiembrie 2018, la ora 18:30, în sala „Vasile Goldiș” a Consiliului Județean Arad, a avut loc lansarea monografiei-album intitulată Catedrala Ortodoxă Veche – centru spiritual-liturgic și misionar-cultural al Aradului. Evenimentul s-a situat în prelungirea Tedeumului oficiat în Catedrala Vechi care a deschis seria de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri. La această manifestare au fost prezenți Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei al Aradului, Preasfințitul Episcop-vicar Emilian Crișanul, Dr. Iustin Cionca, Președintele Consiliului Județean Arad, Prof. Univ. Dr. Coralia Cotoraci, Rectorul Universității „Vasile Goldiș” din Arad, membrii Permanenței Consiliului Eparhial, preoții slujitori din municipiul Arad, membrii Consiliului parohial, distinși invitați și oficialități din oraș, precum și credincioșii parohiei.

Manifestarea s-a deschis prin cuvântul Parohului Catedralei Vechi, Pr. Traian Micoroi, urmând cuvântul de salut al celor aflați în prezidiu. A urmat cuvântul autorilor, apoi intervențiile din sală. Întregul eveniment s-a bucurat și de un moment artistic prin interpretarea Baladei pentru vioară, de Ciprian Porumbescu, recitarea poeziei Doina, de Mihai Eminescu, precum și interpretarea a două cântece patriotice de către Corul bărbătesc al Facultății de Teologie din Arad, condus de Arhid. Lect. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean.

Prezentarea volumului a fost făcută de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei care în cuvântul său a subliniat că prezentul volum reprezintă o trăirea aievea a istoriei Catedralei Vechi, mai ales prin pozele și documentele cuprinse în monografie, o concretizare a icoanei celor care au fost. Istoria parohiei nu se rezumă doar la o înșiruire de date ci este plasată în contextul social și cultural al vremii, ceea ce oferă o integrare a acestei parohii în contextul general al istoriei locului și al țării, a apreciat Înaltpreasfinția Sa.

Lucrarea aparține autorilor: Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, și Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang. Este o lucrare inedită, cu caracter monografic, dedicată Catedralei Vechi din Arad,  instituție  eclesiastică cu rol major în viața Eparhiei Aradului. Monografia cuprinde texte, imagini şi documente prin care este ilustrată istoria Catedralei Vechi din Arad, precum şi contribuţiile de excepţie ale ierarhilor, preoților slujitori și intelectualilor vremii la păstrarea și afirmarea identității de neam și de credință a românilor din aceste părți de țară. Editarea și publicarea acestei lucrări la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri din 1918, reprezintă un omagiu față de făuritorii Unirii de la 1 Decembrie 1918, precum și a tuturor înaintașilor noștri care au trăit și s-au jertfit pentru idealul unității naționale.

Manifestările cultural-bisericești au continuat și sâmbătă, 10 noiembrie, printr-un program artistic prezentat de Corul de copii de la Parohia Arad-Centru, intitulat „Icoana Marii Uniri în sufletul copiilor”. La evenimentul organizat au luat parte preoții și credincioșii parohiei care s-au bucurat să audă glasurile copiilor ce au lăudat eroismul și patriotismul străbunilor noștri. Copiii, îmbrăcați în port popular, au recitat creații proprii în versuri, poezii patriotice, au cântat la instrument (flaut și vioară), au prezentat un dans popular și au jucat hora unirii.

În deschiderea programului, Pr. Flavius Petcuț, Protopopul Aradului și preot slujitor al acestei parohii a subliniat că Marea Unire este o icoană care așteaptă să fie împlinită pe pământ și desăvârșită în Împărăția lui Dumnezeu, iar micii patrioți au cinstit-o cum se cuvine, prin glasurile lor. După eveniment copiii au primit pachete cu dulciuri, prăjituri și sărățele din partea parohiei. Corul de copii a fost instruit și coordonat de către credincioșii voluntari Sorin Săplăcan, Florina Babău și Anca Prodan.

În seara aceleași zile, în sala de festivități a parohiei, a avut loc vizionarea filmului „Preoții români – jertfă și rugăciunea pentru unire”, o producție a Televiziunii Trinitas a Patriarhiei Române. Filmul a fost prezentat și comentat de către Pr. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie din Arad și preot slujitor al acestei parohii, la vizionarea acestuia participând un mare de credincioși ai parohiei și invitați.

În cea de-a treia zi a manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918, 11 noiembrie 2018, în Duminica a 25-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Veche a Aradului, la inițiativa Părintelui paroh Traian Micoroi. Din sobor au făcut parte: Pr. Flavius Petcuț, Protopopul Aradului, Pr. Prof. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, Pr. Prof. Dr. Ioan Tulcan, Pr. Paroh Traian Micoroi, Pr. Pavel Teodor, Pr. pensionar Eugen Crișan, Arhid. Dr. Tiberiu Ardelean, Inspector eparhial, Arhid. Iov Orădan, Arhid. Viorel Herlo. În cuvântul de învăţătură, Chiriarhul arădean a vorbit despre „Unitatea Duhului întru legătura păcii” (pe baza citirilor scripturistice ale duminicii: Ef 4, 1-7 și Lc 10, 25-37), realizată prin limpezimea chipului aproapelui în ochii sufletești a fiecărui creștin întocmai samarineanului milostiv din Evanghelia duminicii. Având în vedere consacrarea zilei pentru festivitatea Centenarului Marii Uniri la Catedrala Veche arădeană, martoră a multor evenimente istorice, îndemnul apostolic redat în titlu, rămâne călăuzitor pentru toți fiii Bisericii și ai țării de a urma credința înaintașilor spre asigurarea și în viitor a căii desăvârșirii binelui, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa, a oficiat un Parastas pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii Catedralei Vechi între care au fost pomeniți și membrii arădeni participanți la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918.

La sfârșitul slujbei, Preacucernicul Părinte Traian-Ioan Micoroi, Parohul Catedralei Vechi, a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru binecuvântarea acordată în vederea desfășurării acestui eveniment precum și pentru participarea la programul desfășurării acestuia pe parcursul celor trei zile. Cuvânt de mulțumire a adresat și tuturor slujitorilor și credincioșilor care s-au ostenit pentru buna organizare a acestui eveniment istoric.

La Sfânta Liturghie au participat numeroase oficialități locale, între care amintim pe domnul Sergiu Bîlcea, Vicepreședintele Consiliului Județean Arad și pe domnul Prof. Univ. Dr. Aurel Ardelean, Președintele Universității de Vest ,,Vasile Goldiș” din Arad.

Răspunsurile liturgice, au fost date de cântăreţii stranei Catedralei Vechi și de Corul ,,Armonia”, condus de maestrul Ovidiu Boar.

Seria manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri s-a încheiat în seara zilei de 11 noiembrie 2018, printr-un concert coral, sub genericul NU UITA CĂ EŞTI ROMÂN!, susținut de cele două coruri ale Parohiei Arad-Centru, în Sala Regele Ferdinand a Primăriei Arad.

Concertul a fost prezentat de Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie din Arad și preot slujitor la această biserică, bucurându-se de prezența Preasfințitului Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Concertul s-a dorit a fi un omagiu închinat făuritorilor Marii Uniri, care au pregătit în Aradul secolului XIX Marea Unire şi care au realizat şi participat la Marea Unire de la 1918. Este un prinos de recunoştinţă adus înaintaşilor dar şi o afirmare în actualitate a acelor valori naţionale şi spirituale care au însoţit şi susţinut devenirea neamului românesc în istorie.

Deschiderea repertoriului coral s-a făcut de către copiii Parohiei Arad-Centru care sub îndrumarea domnului profesor Sorin Săplăcan au interpretat două cântece patriotice. Tot în acest cadru, domnul profesor a interpretat poezia Doina, de Mihai Eminescu, acompaniat la vioară de Ilinca Sîrbu, care a interpretat Balada de Ciprian Porumbescu.

A urmat Corul de tineret al Parohiei Arad-Centru, dirijat de Conf. univ. dr. Mircea Buta, care a deschis recitalul cu Imnul de Stat, muzica de Anton Pann, versuri de Andrei Mureşianu. În continuare corul a interpretat următoarele cântece patriotice și folclorice: Se-aude glas peste Carpaţi, muzica: Lt.-colonel Florian Mihai, versuri: Emilia Dorobanţu; Fraţi români din lumea-ntreagă, melodie tradiţională, armonizare prof. Ghe. Bercea; Polieleul românilor, armonizare şi prelucrare Mircea Buta; La fântână, prelucrare de Augustin Bena: Chindia – de Alexandru Paşcanu; Omul când e necăjit  de Nicolae Oancea; Nu mă călca, mândro, pe picior de Nicolae Ursu; Hai, să-ntindem hora mare, cântec tradiţional patriotic, aranjament la patru voci, Mircea Buta.

Interpretarea pieselor a fost acompaniată de către cvartetul „Debussy” de la Colegiul de Artă „Sabin Drăgoi” din Arad, condus de d-l profesor Dan Boar.

În partea a doua a concertului a urmat recitalul Corului „Armonia”, recital compus din următoarele piese patriotice și folclorice: Imnul eroilor, muzica Ionel G. Brătianu, versuri Ion Dormidont; Doină, muzica Sabin Drăgoi; Pui de lei, muzica Ionel G. Brătianu, versuri Ion Neniţescu; Sus inima români, muzica Nicolae Oancea, versuri George Coşbuc; Rapsodia I (fragment), muzica George Enescu; De la noi până la mândra, muzica Emil Monţia; Bădişoru-i dus departe, muzica Emil Monţia; La fântâna cu găleată, muzica Emil Monţia, versuri Maria Cunţan; Mociriţă cu trifoi, muzica Doru Şerban.

Concertul s-a încheiat prin interpretarea piesei Treceţi batalioane române Carpaţii, aranjament coral prof. Mircea Buta, de către cele două coruri, precum și tradiționalul La mulți ani!

Manifestările cultural-bisericești organizate de către Parohia Arad-Centru, vechia catedrală a Aradului, se constituie într-un pios omagiu adus tuturor acelora care au luptat pentru apărarea și afirmarea identității naționale, în mod deosebit, celor care au activat în spațiul comunității românești din jurul Catedralei Vechi, dar și pentru o înviorare a conștiinței naționale, pentru o responsabilizare a celor din prezent față de trecutul acestei țări, dar, mai ales, pentru o oferi identitate și viziune generațiilor viitoare.

Trăiască România Mare!!!

Protos. lect. dr. Nicolae M. Tang

copertă-prima pag.