Chiriarhul arădean a participat la hramul bisericii istorice a Mănăstirii Hodoș-Bodrog 

În ziua praznicului Intrării Maicii Domnului în Biserică, 21 noiembrie 2018, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a fost prezent în mijlocul obştii monahale şi a pelerinilor de la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, pentru a prăznui hramul bisericii celei vechi.

Cu acest prilej binecuvântat, Chiriarhul a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte: protos. Grigorie Timiș, starețul mănăstirii, arhim. Nestor Iovan, protos. Iustin Popovici, consilier cultural la Centrul Eparhial, protos. Clement Iordache, protos. Macarie Deleu, arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial și arhid. Gherasim Tompa,.

Cuvântul de învățătură rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei (în baza citirilor scripturistice ale praznicului: Evr. 7; Luca 10-11), a fost intitulat ,,Pregătire sfântă”, adică a Sfintei Fecioare Maria în templul Vechiului Testament pentru venirea în lume a lui Mesia. Biserica însăși este Trupul tainic al Domnului, din care fac parte credincioșii. Praznicul însuși, ca hram al bisericii istorice, este o pregătire pentru cel al Nașterii Domnului. Totodată, în acest an consacrat Centenarului, Chiriarhul a amintit pe toți cei care au făcut parte din obștea mănăstirească și au contribuit la evenimentul Marii Uniri de la 1918.

Răspunsurile liturgice au fost date de obștea mănăstirii.

La final, în numele tuturor vieţuitorilor şi credincioşilor prezenţi, părintele stareţ Grigorie Timiş, a mulţumit Înaltpreasfinţiei Sale pentru slujire la hramul bisericii vechi a mănăstirii şi pentru toată dragostea şi purtarea de grijă faţă de obştea monahală din această străveche vatră monahală, întregului sobor de slujitori și tuturor credincioșilor pentru participare.

Scurt istoric al bisericii vechi

Aceasta este cea mai veche construcţie din ansamblul mănăstiresc datând din a doua jumătate a sec. XIV, mai precis din anul 1370. Construcţia bisericii este executată în stil triconc bizantin, stil răspândit în întregul Orient creştin, iar începând din sec. XIV şi în Ţările Române. Amintim şi faptul că două din bisericile mănăstirilor Sfântului Munte poartă acelaşi hram; lucru care ne îndreptăţeşte să evidenţiem legătura acestui străvechi aşezământ monahal din partea de Vest a ţării, cu lumea bizantină.

De asemenea, fiind în Anul Centenarului Marii Uniri de la 1918, când îi comemorăm pe făuritorii acesteia, se cade să amintim faptul că delegația arădenilor, în frunte cu Episcopul Ioan Ignatie Papp al Aradului, înainte de a pleca la Alba Iulia au intrat în biserica veche a mănăstirii, au rostit o rugăciune și după aceea au pornit la drum. Totodată, dorim să amintim faptul că amândoi ierarhii bănățeni participanți la Marea Unire de la Alba Iulia, Episcopul Miron Cristea al Caransebeșului și Ioan Ignatie Papp al Aradului au fost călugăriți în biserica veche a Mănăstirii Hodoș-Bodrog.

Protos. Iustin Popovici

1

2

3

4

5

10

11

12

13

14

15