Joi, 8 Noiembrie 2018, preoții Cercului Misionar nr. 5 Vinga coordonați, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, de către Preacucernicul Părinte Horia Ștefan, s-au întrunit în biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Felnac, Protopopiatul Arad, pentru a-i sărbători pe ocrotitorii spirituali ai acestei parohii. Întrunirea a debutat la ora 16, prin săvârșirea slujbei Vecerniei de către preoții prezenți, sub protia părintelui protos. Iustin Popovici, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului, din sobor făcând parte: Pr. Horia Ștefan de la Parohia Secusigiu, Pr. Petrică Ungur, parohul bisericii din localitate, Pr. Ioan Vornicu de la Parohia Satu-Mare, Pr. pensionar Mihai Ardelean ( fiu al satului), Pr. Mihai Blidar de la Parohia Sânpetru-German, Pr. Marius Mateiu de la Parohia Munar, Pr. Gheorghe Morar de la Parohia Macea, Pr. Marius Stratulat de la Parohia Turnu, Pr. Marius Ardelean de la Parohia Șagu, Pr. Răzvan Sas de la Parohia Vinga, Pr. Dan Marius Braiț de la Parohia Fiscut, Pr.Sorin Higioșan de la Parohia Zădăreni, Pr. Silviu Raul Pele de la Parohia Cruceni, Pr. Bogdan-Ioan Tod de la Parohia Bodrogu-Nou, Pr. Sergiu Vlad de la Parohia Firiteaz și Pr. Șața Miloievici (preotul comunității sârbești din Felnac) în prezența autorităților locale și a unui însemnat număr de credincioși.
După săvârșirea Vecerniei, s-a trecut la „sfințirea colacului” de către preoții prezenți, un vechi ritual al locului, fiind de față și nașii rugii de anul acesta, precum și nașii de anul viitor care au luat o parte din colacul tăiat.
După săvârșirea acestui ritual de „sfințire a colacului”, a fost susținut referatul cu tema ,, Atitudinea Bisericii față de actul Unirii din 1918, Patriarhul Miron Cristea și rolul său în realizarea Marii Uniri și a unității Bisericii Ortodoxe Române’’, de către Pr. Bogdan-Ioan Tod de la Parohia Bodrogu-Nou. Părintele referent a scos în evidență faptul că: ,,în toate momentele mari ale istoriei noastre, Biserica Ortodoxă Română, prin slujitorii ei, a sprijinit idealurile superioare ale poporului de libertate și unitate națională sau de dreptate socială, iar Episcopul Miron Cristea, care a devenit în data de 1 noiembrie 1925 primul Patriarh al României a fost un luptător pentru unitatea poporului român si pentru demnitatea Bisericii.”
În încheiere părintele consilier Iustin Popovici, a aprecit referatul părintelui Bogdan-Ioan Tod, subliniind faptul că, atât Episcopul Miron Cristea al Caransebeșului (primul Patriarh al României) cât și locțiitorul de mitropolit al Transilvaniei, Episcopul Ioan Ignatie Papp de la Arad, participanţi la Marea Unire de la nul 1918, au fost călugăriți în străvechea Mănăstire Hodoș-Bodrog. După aceasta, părintele consilier l-a felicitat pe părintele paroh pentru frumoasa organizare a hramului, pe ,,naşii” bisericii şi pe toţi credincioşii prezenţi la sfânta slujbă.
Părintele paroh, la rândul său, a mulțumit tuturor preoților prezenți, autorităților locale, nașilor bisericii, credincioșilor și tuturor celor ce s-au implicat în organizarea acestei zile de sărbătoare a parohiei.
Pr. Vlad-Sergiu Sandu
Parohia Firiteaz