În Duminica a 22-a după Rusalii, 4 noiembrie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului a poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia Hălmăgel, Protopopiatul Sebiș, din Arhiepiscopia Aradului. Cu acest prilej, Mitropolitul Banatului a participat la Sfânta Liturghie săvârșită în biserica parohială cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” de către un sobor de preoți și diaconi, avându-l în frunte pe Preacuviosul Părinte Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului și delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.
Din sobor au mai făcut parte Părintele Alexandru Botea, protopopul Sebișului, Preotul militar col.(r) Ioan Birău, Preotul Paroh Ciprian-Nicolae Briciu, Arhid. Mircea Proteasa, Arhid. Gheorghe Lehaci, precum și alți preoți din vecinătate dar și din Județele, Timiș și Hunedoara.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, care le-a tâlcuit celor prezenți pericopa evanghelică de la Luca, cap. 16, versetele 19-31, care ne prezintă parabola despre bogatul nemilostiv și săracul Lazăr. De asemenea, Mitropolitul Banatului le-a vorbit celor prezenți despre importanța ridicării monumentelor în cinstea eroilor neamului nostru, mai ales în acest an Centenar când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire de la 1918. Înaltpreasfinția Sa a subliniat că ,,Eroii nu trebuie uitați niciodată, pentru că ei s-au jertfit pentru patrie și pentru credința străbună”.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corul ,,Sf. Grigorie Teologul”, al Bisericii Ortodoxe din Șeitin, Protopopiatul Arad, însoțit fiind de către Părintele Paroh Mirel Lazăr.
După Sfânta Liturghie, a avut loc în curtea bisericii, dezvelirea și sfințirea monumentului de marmură și granit, de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan. Monumentul s-a ridicat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, la inițiativa și cu strădania părintelui paroh Ciprian Briciu, cu sprijinul autorităților locale și a credincioșilor, după care s-a săvârșit Slujba de parastas pentru eroii satului precum și pentru făuritorii arădeni ai Marii Uniri de la Alba Iulia. Între aceștia au fost pomeniți Regele Ferdinand, Patriarhul Miron Cristea, Episcopul Aradului, Ioan Ignatie Papp, Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop și Ioan Suciu. Monumentul cuprinde o cruce cu boltă și două plăci pe care sunt săpate pentru eternitate numele făuritorilor Marii Uniri de la 1918, numele eroilor comunei Hălmăgel căzuți în cele două războaie mondiale și numele veteranilor din comună. Ansamblul arhitectural este completat de harta României Mari și de doi vulturi ce simbolizează forța și aspirația spre înălțimi.
După aceasta au fost rostite o serie de alocuțiuni de către Prof. Voichița Pașcu; gl.bg.r. Vasile Bârea; gl.mr.r. Vasile-Ioan Heredea; ing. Ioan Purlea; dl. Vasile Lazăr; dl. Nicolae Iuga; d-na primar Mihaela Banci; dl.subprefect Vasilică Damian;
Cu această ocazie, au fost înmânate diplome și distincții instituțiilor și persoanelor cu merite deosebite în sprijinul comunei Hălmăgel și în cinstirea eroilor.
A urmat depunerea de coroane de flori la monument din partea Camerei Deputaților – reprezentată de deputații de Arad Florin Tripa, Adrian Todor și Eusebiu Pistru, din partea Instituției Prefectului Județului Arad și a instituțiilor Ministerului de Interne – reprezentate de subprefectul Damian Vasilică și cms.șef Ioan Tamaș, din partea Mitropoliei Banatului – mitropolit Î.P.S Ioan Selejan, din partea Filialelor Județene ale A.N.C.M.R.R., A.N.V.R. și A.N. „Cultul Eroilor Regina Maria” – reprezentate de președinții gl.mr.(r) Vasile Ionel Heredea, col.(r) Sandu Crișan și col.(r) Constantin Bursa, din partea garnizoanei Arad – reprezentată de lt.col. Ciprian Filimon și mr. Albin Oprea, din partea Asociației Culturale „Avram Iancu-Zona Brad” – reprezentată de primarul municipiului Brad Florin Cazacu, gl.bg.(r) Vasile Bârea și Nicolae Iuga, din partea primăriei Hălmăgel – primar Mihaela Banci, viceprimar Marcel Groza, din partea Școlii generale Hălmăgel – director Anamaria Ilisia precum și din partea urmașilor eroilor localnici.
Elevii școlii din Hălmăgel au susținut un frumos program de cântece patriotice, îndrumați de profesorii Anamaria Ilisia și Mugurel Dușa.
Sărbătoarea s-a încheiat cu defilarea detașamentului de militari ai Batalionului 191 Infanterie „Col Radu Golescu” din Arad, în aplauzele întregii asistențe.
Scurt istoric al bisericii parohiale
Biserica parohială este construită între anii 1800-1812, din piatră, sub forma de navă, cu pereți groși de 80 de cm. Dimensiunile sfântului lăcaș: 25 m lungime și 8 m lățime. Acoperișul vechi era din șindrilă, el fiind înlocuit cu unul din tablă în 1910, iar în anul 1991 cu tablă nouă. Turnul a fost refăcut la îndrumarea preotului Alexandru Gligor în anul 1935. Clopotul actual a fost adus din S.U.A. prin strădania emigranților din Hălmăgel aflați în Florida, în anul 1922, la inițiativa Mariei Morar.
Pictura bisericii a fost realizată între anii 1998-2000 în tehnica tempera, de către pictorul Mihai Minescu.
În ziua de 8 iunie 2003, Chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a sfințit lucrările de renovare efectuate la biserică.
student teolog Raul Gligor