În preajma Centenarului Marii Uniri, profesorii care au activat și care activează în această instituție au avut prilejul de a fi din nou împreună. În debutul întâlnirii, reprezentanți ai ISJ Arad și oficialități locale și județene au participat la o slujbă de pomenire a corifeilor unirii din 1918 printre care se numără și Vasile Goldiș precum și la dezvelirea hărții României reîntregite.
La slujba de pomenire a participat Părintele Gabriel Mariș, consilier social la Centrul Eparhial alături de Părintele Radu Bocșa, preot slujitor al Parohiei Șega II precum și Părintele Adrian Hanțiu, profesor al acestei școli.
După slujba de pomenire și sfințirea hărții, în sala de conferințe, elevii colegiului au prezentat evenimentele importante desfășurate în Arad în anul 1918, justificând astfel sintagma „Aradul, Capitală politică a Marii Uniri”.
În condiţiile sfârşitului Primului Război Mondial, lupta românilor din Transilvania pentru drepturi naţionale a devenit decisivă. În data de 18 octombrie, Alexandru Vaida Voievod a prezentat în parlamentul de la Budapesta, Declaraţia de Independenţă adoptată la Oradea de către Comitetul Executiv al P.N.R., prin care s-a decis ca naţiunea română din Ungaria şi Ardeal să hotărască singură plasarea ei între naţiunile libere. În consecinţă, la sfârşitul lunii octombrie 1918 a fost creat la Budapesta, Consiliul Naţional Român Central (C.N.R.C.), care pe data de 2 noiembrie 1918 şi-a stabilit sediul la Arad, în casa lui Ştefan Cicio Pop. Gazda a fost şi preşedintele acestui organism, care a pregătit terenul pentru Unirea cu Regatul României.
Din cei doisprezece membrii ai C. N. R. C., trei au fost arădeni: Ştefan Cicio Pop, Vasile Goldiş şi Ioan Flueraş. Tot în Arad, în casa lui Ştefan Cicio Pop au fost organizate Gărzile Naţionale Române.
Episcopul Aradului, Ioan Ignatie Papp, care după moartea Mitropolitului Vasile Mangra deţinea provizoriu şi funcţia de Mitropolit al Transilvaniei, a fost şi Preşedinte al Marii Adunări Naţionale de la Alba-Iulia.
Organizarea Adunării Naţionale de la Alba Iulia a fost încredinţată arădeanului Ioan Suciu. Adunarea a fost deschisă de către Ştefan Cicio Pop, iar Vasile Goldiş, socotit ideologul unirii, a fost cel care a întocmit Rezoluţia Adunării de la Alba Iulia.
Alocuțiunile oficialităților și a conducerii școlii au dorit să transmită celor prezenți importanța înfăptuirii acelui deziderat precum și responsabilitatea ce revine fiecărui cetățean de a cinsti memoria înaintașilor și de a lupta pentru păstrarea nealterată a valorilor.
Prof. Pr. Adrian Hanțiu