Dinamici socio-culturale și climatul cultural secularizat tratate în worhshop-uri educativ-preventive destinate elevilor

Genericul acestor ateliere dialogale, de cunoaștere, de educație și de prevenție s-au desfășurat sub genericul „dependențele: o piedică în calea dezvoltării umane integrale”. În aceste zile, la Liceul „Aurel Vlaicu” din Arad (marți, 18.11.2018) și la Școala Gimnazială din Olari (miercuri, 19.11.2018) membrii „comisiei județene de monitorizare” au tratat teme și problematici legate de fenomenul îngrijorător al drogurilor și al dependențelor vechi și noi care împiedică dezvoltarea umană integrală.

Întreaga comunitate socială în ansamblul său este interpelată de actualele dinamici socio-culturale și de formele patologice derivate dintr-un climat cultural secularizat, marcat de capitalismul de consum, de autosuficiență, de pierderea valorilor, de golul existențial, de precaritatea legăturilor și a relațiilor. Seminariile și dezbaterile au fost coordonate de domnul Tocan Ciprian (Agent șef, din cadrul IPJ Arad, coordonator al compartimentului de analiză și prevenție), având ca invitați pe domnul Bosoncea Valentin (Locotenent în cadrul IJJ Arad), de Arhim. Teofan Mada (Vicar eparhial) și domnul Sorin Roșca (Inspector DGASPC ARAD). Biserica simte ca urgentă nevoia de a mărturisi în lumea contemporană o formă de umanism care să readucă în centrul discursului socio-economico-cultural persoana umană, un umanism creștin care are ca fundament Evanghelia iubirii. În cadrul seminariilor s-a transmis un cuvânt de binecuvântare și speranță din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, acum în prag de Naşterea Domnului, care „înseamnă un Răsărit al zilei neînserate” (Pastorală la Nașterea Domnului 2018). Concluzia acestor seminarii a fost aceea că pentru a învinge dependențele este necesară o angajare sinergică, una care să implice diferitele realități prezente în teritoriu în realizarea programelor sociale orientate spre sănătate, spre susținerea familială și mai ales spre educație.

1