Duminica Ortodoxiei celebrată liturgic și prin fapte ale iubirii milostive în Parohia Cintei

Numeroși credincioşi din parohia Cintei, tineri și vârstnici, au participat la Sfânta Liturghie în prima duminică din Postul Mare, numită şi Duminica Ortodoxiei. Scrisoarea pastorală a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei a fost citită de Părintele paroh Nicu Breda.

Copiii Școlii Gimnaziale din localitate, însoțiți de doamna director Dihel Mariana, au venit la Liturghie pentru a-L întâlni pe Domnul înviat, sau mai bine spus pentru a se lăsa întâlniți de El, pentru a asculta cuvântul Său, pentru a se hrăni la Cina Sa și a deveni astfel Biserică, adică Trupul Său mistic care trăiește în lume. Comuniunea euharistică constituie un izvor de viață pentru comunitatea ortodoxă, mai ales că unele societăți secularizate au pierdut sensul creștin al duminicii/sărbătorii luminate de Euharistie. În aceste contexte este necesar să se reînvie această conștiință, pentru a recupera semnificația sărbătorii, semnificația bucuriei, a comunității parohiale, a solidarității, a odihnei spirituale care revigorează sufletul și trupul.
În cadrul Duminicii Ortodoxiei în parohia Cintei credința s-a manifestat şi prin fapte ale iubirii milostive. Mai întâi am celebrat iubirea milostivă în Sfânta Liturghie, aşa cum a fost ea întrupată și arătată în Iisus Hristos, şi apoi în filantropie. Astfel, la finalul Sfintei Liturghii fiecare copil a primit în dar din partea Arhiepiscopiei Aradului câte un exemplar din Cartea de colorat cu biserici reprezentative din județul Arad. Cartea de colorat, având autoare pe artista Angela Hanc și dedicată Anului Omagial în Patriarhia Română, s-a tipărit cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Cartea de colorat tipărită în Editura Arhiepiscopiei ca material didactic-catehetic pentru cei mici oferă un evantai de biserici din satele românești, imagini care-i ajută pe preșcolari și pe școlarii primelor clase primare să cunoască istoria, particularitățile și structura unei bisericii, vechimea și frumusețea bisericilor de lemn din satele românești. La final, credincioşii comunității ortodoxe au fost îndemnați să contribuie la colecta pentru Fondul Central Misionar, ca un act de milostenie şi de iubire faţă de aproapele aflat în nevoi. De asemenea, Pr. Dr. Nicu Preda a prezentat câteva detalii despre noua ediție (a XVIII-a) a Săptămânii duhovnicești din Postul Mare, manifestare ce a devenit o adevărată tradiție locală.

Arhim. Teofan Mada, vicar eparhial