Ce sărbătorim pe 9 mai?

Data de 9 mai are o triplă semnificație istorică. Desigur, cea mai celebrată joi, 9 mai 2019, va fi Ziua Europei, mai ales în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, dar să nu le uităm nici pe celelalte două: Ziua Independenței României și Ziua Victoriei, care marchează finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

9 mai 1877 – Ziua Independenței

Războiul româno-ruso-turc din anul 1877, denumit și Războiul de Independență, a dus la ruptura definitvă a țărilor române în raportul de vasalitate față de Imperiul Otoman. Armata Imperiului Rus, mult mai numeroasă, cu sprijinul militarilor români, reușește să îi învingă pe turci.

Pe data de 9 mai 1877 Mihail Kogălniceanu, ministrul de Externe de la acea vreme, rostește în Parlament discursul în care afirmă că „suntem liberi, suntem o națiune de sine stătătoare”.

Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta.

9 mai 1945 – Sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial

Pe data de 9 mai 1945 a avut loc capitularea celui de-al treilea Reich. Astfel s-a pus capăt celei mai mari conflagraţii din istoria continentului european.

Au semnat actul de capitulare Germania, prin generalul Alfred Jodl, Uniunea Sovietică, generalul-maior Ivan Susloparov şi SUA, prin generalul Bedell Smith.

Ziua Victoriei, ce marchează finalul celui de-al Doilea Război Mondial, este serbată prin ample manifestări şi acum atât de ţările nordice, dar mai ales de Federaţia Rusă şi statele aflate sub influenţa ei.

9 mai 1950 – Crearea „Comunitatății Europene a Cărbunelui şi Oţelului”

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. La baza ei stă o inițiativă care a reprezentat primul pas spre unificarea economică a statelor europene.

Celebrarea acestei zile își are originea în data de 9 mai 1950, când ministrul francez de externe din acea perioadă, Robert Schuman, a propus crearea unei structuri supranaţionale capabile să ofere stabilitate şi pace în Europa postbelică, dar şi prosperitate economică.

La cinci ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Schuman a propus plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, pentru a fi controlată în acest fel producţia de armament şi posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat.

Astfel a fost creată „Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului”, structură care treptat s-a transformat în ceea ce astăzi este Uniunea Europeană.

Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor. Alături de steagul, imnul, deviza şi moneda unică, face parte din simbolurile UE.

Ziua Europei 2019

România, membră UE din anul 2007, celebrează anul acesta Ziua Europei într-un context deosebit, aflându-se la Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Pe 9 mai 2019, are loc, la Sibiu, Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, găzduit de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi este prezidat de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Tot în această perioadă vor avea loc, potrivit Agerpres, o serie de evenimente culturale dedicate Zilei Europei: concertul „Muzica Europei” susţinut de Filarmonica de Stat din Sibiu, spectacolul oferit de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiu”, evenimentul „Europa rurală” (9-12 mai) organizat de Muzeul ASTRA, expoziţia tematică „Europa: trecut, prezent şi viitor” (8-15 mai) organizată de Biblioteca Judeţeană ASTRA, spectacolul cu muzică şi dans „Unitate în Diversitate”, la care participă reprezentanţi din Franţa, Italia, Armenia şi Grecia, organizat de Centrul Cultural Judeţean Argeş, expoziţia tematică dedicată zilei de 9 mai – Ziua Europei cu denumirea „Arta – liant al naţiunilor europene”organizată de Muzeul de Ştiinţe ale Naturii Dorohoi (mai 2019), concertul extraordinar cu ocazia Zilei Europei organizat de Opera Naţională Bucureşti.

La Palatul Patriarhiei din București se va desfășura joi seară prima parte a Forumului “The State of Europe” care are loc pentru prima dată la București și va fi dedicat situației Europei din perspectivă creștină.

Foto credit: Președinția Consiliului UE / Facebook
Sursa:basilica.ro